Snack attack of een dutje

Ben jij een ochtendmens of avondmens? Behalve door wat je eet en doet, denkt en wie je ontmoet, is er nog een ritme dat ons beïnvloedt. De Chinese Geneeswijze (CM) kent de biologische klok dat zich toont via de energie in relatie tot de organen.

Deze klok beschrijft eb en vloed van de energiestroom in het lichaam. Onze 24-uurs klok is onderverdeeld in 12 periodes van 2 uur. Tijdens de slaap keert Qi naar binnen om het lichaam te herstellen. Deze periode wordt afgerond tussen 1 en 3 wanneer de Lever het bloed reinigt en alles klaar zet om Qi weer naar buiten te laten gaan.

De 12 uren na de activiteit van de Lever vanaf 3u ‘s-morgens is de tijd van dagelijkse activiteit, verwerking en eliminatie. Dit zijn de Longen, Dikke Darm, Milt, Hart en Dunne Darm.

Tegen het eind van de middag beweegt de energie zich weer naar binnen om de organen te ondersteunen die zorgen voor het herstel en onderhoud van je lijf. Dit is het bewegen van vloeistoffen en warmte, het filteren en reinigen. In deze periode betreft het Pericardium, San Jiao (coördineert distributie van vloeistoffen en energie), Blaas, Nieren, Galblaas en de Lever.

Je kunt je gezondheid ondersteunen en bevorderen door gebruik te maken van deze kennis!

Overzicht van Activiteiten en Emoties voor elk uur van de dag volgens CM

03:00 – 05:00 : Long tijd

Lichte activiteit. Zacht ademend. Verdriet. Bedroefd.

Afval vanuit de longen komt los in deze tijdspanne tussen 3 en 5. Wanneer je dan wakker wordt is dat de reden dat je soms hoest. Je longen proberen het losgekomen afval te lozen. Wanneer je hoest in de ochtend wordt het tijd je levensstijl en je voeding onder de loep te nemen.

Schenk aandacht aan hoe je je in deze periode voelt, het is een goede indicatie of je in dit gebied een probleem hebt.

05:00 – 07:00 : Dikke Darm tijd

Opstaan en ontlasten. Schuld. Vastzitten. Afwerend.

Om de (vroege) dag goed te kunnen beginnen gun je jezelf genoeg tijd om de dikke darm haar ontlastend werk te laten doen.

De ochtend is de allerbeste tijd om veel water te drinken, en de slechtste tijd om koffie te drinken! Caffeïne is vochtafdrijvend en onttrekt water van de darmen, de nieren en de blaas. Maar je lichaam heeft water nodig voor herstel en behoud van de darmen. Wanneer je nu veel water drinkt voorkomt het constipatie en gewichtstoename, je gaat er beter uitzien en verbetert je algehele gezondheid.

07:00 – 09:00 : Maag tijd

Gezonde voeding. Afschuw. Wanhoop.

De Qi gaat naar de Maag waar het de trek in voedsel stimuleert. Eet vooral een stevig, gezond ontbijt dat je langdurig energie kan geven. Wanneer je vroeg op de dag grotere maaltijden neemt voedt het de dunne darm op haar toppunt, dat helpt bij de opname.

09:00 – 11:00 : Milt tijd

Nadenken en werken. Jalouzie en zorgen. Lage zelfwaardering.

TCM ziet de Milt als het belangrijkste spijsverteringsorgaan. Zodoende wordt ook een laat ontbijt nog goed opgenomen. Dit is echter ook de tijd waarbinnen allergieën zich kunnen openbaren want de Milt is hard bezig met de Lever en je immuunsysteem. Een gezonde Milt zorgt voor weerstand en gezond bloed.

11:00 – 13:00 : Hart tijd

Ontmoeten. Gesprekken en eten. Vreugde. Angstig en verdrietig.

Wees lief voor je hart. Een snellere hartslag od hartkloppingen kun je eventueel gewaar worden. Je hart wordt sterker wanneer je vrolijk, entousiast en rustig bent, de tegenpolen als vverdriet en neerslachtigheid verzwakken het Hart.

Vermijd Hitte of verhitte activiteiten, want het Hart heeft een afkeer van hitte volgens TCM.

13:00 – 15:00 : Dunne Darm tijd

Ordenen en organiseren. Onzekerheid. Kwetsbaarheid / Lichtgelovigheid. Gevoel van eenzaamheid.

Wel eens opgemerkt dat tussen 1 en 3 vaker een opgeblazen gevoel hebt, indigestie of pijn?

15:00 – 17:00 : Blaas tijd

Opslaan en reserveren. Huid gerelateerd. Irritatie. Timide.

Op dit tijdstip kun je wat vermoeid zijn en zou je even een dutje willen doen. Zoutig eten versterken de Blaas, en een kopje smakelijke miso soep is erg verkwikkend.

17:00 – 19:00 : Nier tijd

Sturen en aanpassen. Angst.

De vermoeidheid kan zich voortzetten in dit tijdvak. Bij een gezonde en goed werkende Nier voel je je niet moe maar energiek.

Tussen 5 en 7 in de ochtend is de Nier Qi het zwakst. Reden waarom sommigen moeite hebben met opstaan.

19:00 – 21:00 : Pericardium tijd

De hofnar en beschermer van het Hart

Socialising en flirten. Afgeschermd. Geraakt / Extreme vreugde. Onvermogen om emoties te uiten. Uitgeput.

Heb je tussen 19 en 21u een snack-attack? Een onbedwingbare hang naar zoet? Omdat de Nieren de Milt reguleren kun je er ook lager rugpijn krijgen (een Nier symptoom). De Nieren, Blaas en Milt zijn delen van hetzelfde geheel. Een dutje op de bank na het eten? Tijd voor je Milt om haar werk te kunnen doen.

21:00 – 23:00 : San Jiao tijd

Regelt het metabolisme. Energie overdracht en reguleert de temperatuur. Ontspannen en verkoelend. Uitzichtloos. Verwarring en Paranoia

23:00 – 01:00 : Galblaas tijd

Slaap en herstel. Bitter. Wrok. Besluiteloosheid.

01:00 – 03:00 : Lever tijd

Diepe rust en dromen. Woede. Frustratie

De Lever en de Galblaas komen in actie tussen 23:00 en 03:00. Gebeurt het weleens dat je in deze tijd niet slapen kunt? Hierdoor wordt afval niet afgevoerd en je bloed niet ververst. Dit kan je merken aan het korte lontje en lange tenen.

De Lever slaat bloed op en reinigt het. Door de timing van de Lever activiteit betekent ook dat je de laatste maaltijd zo vroeg mogelijk tot je neemt. Ook gaat de lever uit dat je vroeg gaat slapen. Je lichaam is niet geprogrammeerd voor het moderne laat schermgebruik en samengaande snackgewoontes. Late maaltijden betekent dat de Dunne Darm en de Lever weinig mogelijkehden hebben om hun taak uit te voeren. Wanneer een orgaan op het toppunt van activiteit is, bevindt het orgaan aan de andere kant van de klok (12 uur verder) zich in het laagste -eb- niveau.

e-mail | mobiel | site | afspraak

Gerelateerd

voeding

Voedingsadviezen

Op mijn website staat dat voedingsadviezen onderdeel kunnen uitmaken van de behandeling. Het idee dat voedsel rechtstreeks invloed heeft op je gezondheid en welbevinden…