Ongemak

Je wordt op een ochtend wakker en je beseft dat je niet lekker in je vel zit. Misschien een ongemakkelijk vol gevoel met een felle maagpijn. Maar je hebt nog niet ontbeten dus daar kan het niet aan liggen. Je slaat je ontbijt maar over en gaat aan het werk.

Wat is er werkelijk aan de hand?

Je lichaam toont symptomen, ofwel signalen dat er iets niet in balans is. Maar het eigenlijke uit balans raken gebeurde niet deze ochtend. Het is iets wat zich in de loop van de tijd heeft ontwikkeld. Er zijn vast wel signalen geweest, signalen waarvan je niet wist hoe ze te interpreteren of die je gewoon hebt genegeerd. Het kunnen lezen van en handelen naar aanleiding van deze signalen is waar het binnen de Klassieke Chinese Geneeswijze (CCM) om draait.

De meeste gezondheidsproblemen beginnen op energie-niveau

De meeste mensen realiseren zich niet dat veel gezondheidsproblemen op energieniveau, Qi, beginnen. Maar wat betekent dit? Voordat iets het fysieke lichaam bereikt met zichtbare symptomen (zoals constipatie, hoofdpijn of zure oprispingen), is er al een verstoring of onbalans ergens in het energielichaam. Westerse geneeswijze stelt dat borstkanker bijv. al ongeveer acht jaar in het lichaam aanwezig is voordat het fysiek aantoonbaar is. Waar zit het dan? Waarom kan het niet met de modernste medisch apparaten gedetecteerd worden? Het antwoord is dat kanker op dat moment zich bevindt op het onzichtbare energie niveau, Qi.

De ontwikkeling van gezondheidsproblemen

Elk gezondheidsprobleem heeft vanuit een CCM oogpunt een grond-oorzaak, en dit is wat acupuncturisten identificeren en aanpakken in de behandeling. En er is een pad -een energie tijdlijn- die gevolgd wordt voordat het zichtbaar en niet meer te ontkennen valt. Dat ziet er als volgt uit:

  • STAP 1: Je Qi is in balans en in harmonie. Je voelt je goed, ofwel je bent je niet bewust van enig ongemak.

  • STAP 2: Je Qi raakt uit balans en in disharmonie. Je voelt je een beetje ongemakkelijk en hebt af en toe vage klachten. Stel dat je de eerder beschreven persoon bent met de spijsvertering verstoring. Je kunt al eerder last hebben gehad van vaker boeren of een bittere smaak in je mond in de voorafgaande maanden. Misschien heb je door zelf-medicatie geprobeerd het te verhelpen.

  • STAP 3: Je organen gaan tekenen vertonen van een energetisch disfunctioneren en krijgen problemen bij het communiceren met andere organen. Je symptomen worden steeds duidelijker en ongemakkelijker. Wanneer je je nu zou laten testen komt er geen negatief resultaat uit, simpelweg omdat er nog niks te meten valt. Je functionele onbalans zit op energetisch niveau.

  • STAP 4: Het ongemak wordt nu een fysiek probleem. Bij het hierboven gegeven voorbeeld zou je de huisarts bellen en zou je je laten onderzoeken. Dan kom je erachter dat er de maagwand is beschadigd, ontstaan door te veel zuur. Je hebt nu een fysiek gezondheidsprobleem.

Heeft ziekte een doel?

Laat die vraag eens even bezinken… Als je ervan uitgaat dat niets voor niets gebeurt, dan heeft een ziekte ook een doel. Temidden van een ziekteproces kun je ervoor kiezen om dit te zien als een wegwijzer naar een gezonder leven in plaats van een obstakel of iets vervelends.

Met andere woorden: je frustraties, of onopgeloste levensvragen zullen zich uiteindelijk manifesteren in je fysieke lichaam om je te helpen je leven te veranderen.

Tot slot

Om de stappen 3 en 4 vóór te zijn… bezoek je regelmatig een acupuncturist!

CCM: Classical Chinese Medicine: Chinese geneeswijze gebaseerd op de klassieke teksten
TCM: Traditional Chinese Medicine: Chinese geneeswijze zoals ontwikkeld onder Mao Zedong gebaseerd op kruidengeneeskunde.

Meer over de verschillen: CCM vs TCM

e-mail | mobiel | site | afspraak

Related post