Drukke dromen

Wanneer je erg veel droomt word je ’s morgens uitgeput en soms verward wakker. Herken je dat? De Chinese geneeswijze neemt dromen erg serieus. ’s Nachts hoort je Shén te rusten in je Bloed. (Shén = Geest, maar dan anders). Je Shén kan zich niet ankeren in het Yin (Bloed) en stijgt met het Yang mee.

Yin zijn dingen als rust, gronding, vastigheid, het tastbare, de nacht. Wanneer het Bloed geen rustige plaats is, of de Geest is verward of onrustig dan kan het geen rust vinden en borrelt het omhoog in je dromen en verstoort het een goede nachtrust.

Zoals alles in de Chinese geneeswijze is overmatig dromen een verstoring van het evenwicht, het evenwicht van YinYang. Meestal is er dan te veel Yang. Maar ja wat nu?
Welke oorzaken kennen we voor drukke dromen? Hieronder een benadering vanuit de ZangFu, de orgaansystemen. Dit is de Chinese manier van kijken naar dromen. Maak een afspraak bij je huisarts bij (langdurig) slecht slapen.

Voedsel vasthouden

Vieze adem? Misselijk? Zure oprispingen of boertjes? Dik tongbeslag?

Dit gebeurt bij over-eten of te veel drinken net voor je gaat slapen. De drank en het voedsel binnenin je wordt warm en blokkeert de natuurlijke stroom. Dit gebeurt omdat je te vaak voeding naar binnen stouwt. Je geeft het dan onvoldoende tijd om te laten verwerken vóór de volgende maaltijd. Zo ontstaat er filevorming. En net als in een echte file krijg je dan boze chauffeurs, bouwt de spanning – hitte – zich op. Deze hitte voorkomt een rustige slaap. Het komt vaak voor bij ouderen wiens spijsvertering niet meer zo flexibel is, en voor hen die laat nog eten: een korte wandeling voor het slapengaan lost vaak het ongemak op. Natuurlijk kan dit alles worden geholpen door een goede stoelgang, maar beter nog is het aanpassen van de eetgewoontes gecombineerd met andere voeding.

Hart Bloed Stase

Draaien en woelen; kan de ogen niet sluiten; borstkas steekt of geeft pijnscheuten; dove ledematen; blauwe lippen en nagels; donkere paarse tong kleur.

Bij deze klacht bestaat de kans dat je geagiteerd raakt en uiteindelijk gaat hallucineren. De lichamelijke verschijnselen zijn pijn op de borst en hartkloppingen. Je Bloed stroomt niet naar behoren dat kan leiden tot cyanose in de lippen en een slechte doorbloeding in de vingers. Je Bloed stroomt gewoon niet lekker. Als gevolg daarvan kan je Shén, je Geest, zich niet rustig neerleggen waardoor je slaap rusteloos wordt met veel dromen. Raadpleeg je huisarts!

Hart en Nieren in onmin

Droge mond; hete palmen en voetzolen; historie van hard werken; tong crack tot aan tip.

De natuurlijke balans tussen Hart en Nieren is verstoord, en omdat beide een Yin tekort hebben, toont zich dat in Hitte. Dit zie je als nachtzweet en droogte van mond en keel. Ernstiger is de mentale onrust en depressie.

Hart en Milt Bloed deficiëntie

Bleek gezicht; slechte spijsvertering en weinig trek; vaak moe en depri.

Het veel voorkomend klassieke resultaat van slechte voeding. Het kan iedereen gebeuren, ook degene die de voeding niet efficiënt omzetten en zij die gewoon niet de juiste voeding tot zich nemen. Je krijgt dan duizeligheid, anemie (bloedarmoede), vermoeidheid en een hoge mate van onrust, vaak met angst. Een slecht geheugen, korte concentratieboog en hartkloppingen. Omdat het Bloed niet rijk gevuld is (gevoed is) kan de Shén niet goed nestelen en is je slaap niet diep genoeg en droom je extra veel.

Hart en Galblaas deficiëntie

Erg vroeg wakker en moeilijk weer in slaap vallen. Te veel beslissingen of uitdagingen of juist timide en besluiteloos.

Vaak onzeker, niet assertief, kunnen geen besluiten nemen en zijn vaak neerslachtig. Ze slapen vaak erg licht. Deze klacht kan ontstaan na een grote schok, een traumatische gebeurtenis, maar meestal is het constitutioneel. Men wordt ermee geboren, of via de opvoeding is de levenslust eruit verdreven. Omdat het Hart niet stevig genoeg is kan het de Shén niet naar de diepte brengen en krijgt men veel dromen.

Lever Yin deficientie

Droge ogen; droge tong zonder beslag; praat in de slaap; vele verschillende dromen.

Dit betekent – logisch – dat de Lever de Qi niet kan bewegen (haar enige taak) en Yin tekort. Je merkt dit aan droogte: ogen, keel, huid, haar en een kort lontje. ’s Nachts krijg je nachtzweet aanvallen. De pijn wordt verlicht door ferme druk en een milde dorst, wel liefst koud water. Een rusteloze slaap vol dromen.

Lever en Nier Yin deficiëntie

Extra nachtzweet en tinnitus.

Een van de vele symptomen is droogte, van de huid, de keel, de ogen en het haar. Andere tekenen zijn tintelingen in de armen en benen, tinnitus en rugpijn, en een mogelijk ochtendhumeur. Deze klachten ontstaan in de loop van de tijd waarin men minder goed om kon gaan met de levensgebeurtenissen zoals de menopauze of overwerk. Yin is belangrijker dan Bloed en volgt meestal een Bloed deficiëntie op. Bij gebrek aan Yin kan het Bloed niet ondersteunen bij het opnemen van de Shén in de slaap.

Lever Vuur

Rood gezicht; rode tong; droge geel tongbeslag.

Het gevolg van langdurige boosheid en frustratie. De emotionele frictie heeft een overdaad aan Hitte als resultaat, die zich op verschillende manieren kan openbaren in je lijf: meestal rood, ontstoken en heet. Dus met rode ogen en een kort lontje krijg je snel kloppende hoofdpijn en tinnitus; slechte nachtrust en als je dan wel in slaap valt slaap je heel licht met veel enge dromen. Het vuur voorkomt dat je Shén zich kan neerleggen.

Gerelateerde blogs:

e-mail | mobiel | site | afspraak