Bloedleegte en voeding

In een ander artikel vertelde ik uitgebreid over Bloedleegte. Maar wat kun je zelf doen en bespaar je een bezoek aan mijn praktijk!

Afbraak

Wanneer je met voeding zelf aan de slag wilt is het eerste dat je kunt doen het verminderen of totaal afzien van de volgende voedingsmiddelen:

  • koffie
  • zwarte thee
  • pittige kruiden en specerijen
  • granenkoffie
  • gemberthee
  • yogi-thee en chai (soorten die ook gedroogde gember bevatten)
  • zout
  • alcohol

Het verminderen van deze voeding/dranken zorgt dat je minder “Bloed/Vocht” verliest door uitdroging. Natuurlijk gaat het om balans, af en toe een kopje koffie mag, of wat sambal etc. Maar elke dag meerdere kopjes koffie, gemberthee, chai en sterk gekruide gerechten kunnen op den duur wel tot problemen leiden. Wanneer je dan ook nog weinig slaapt, stress ervaart EN een heftige menstruatie hebt, dan heb je minder vloeistof om te kunnen rusten en bijtanken tijdens de nacht.
Vooral gemberthee is populair voor dames in de overgang: NIET DOEN dus. Je hitteklachten worden er alleen maar erger door. En nu weet je ook waarom.

Opbouw

Eiwit is de beste manier om bloed op te bouwen, dat doe je met:

  • kip
  • eieren
  • peulvruchten
  • vlees (bijzonder goed zijn lever, hartjes)
  • vis

Verder zijn aan te bevelen:

  • rode bietjes
  • rode bessen
  • alle groene groenten
  • rode kool
  • lotuswortel
  • zwart sesamzaad
  • zeewier

Onderstaand -licht aangepast- recept komt van Jutta Koehler (haar website)

Medicinale Bloedversterkende Bouillon

Ingrediënten

  • 500 g vlees (kip/kalkoen; of rund/kippenhartjes wanneer je dat aankan :-)
  • 1 Chinese kool
  • 500 g wortels, gewassen en geschild
  • 2 eetlepels goji bessen
  • 2 eetlepels zwart sesamzaad
  • 2 eetlepels zeewier (bijv wakame)
  • 3 liter water

Bereiding

  • breng het vlees in het water aan de kook.
  • was en schil de groenten. Verwijder aarde en alle beschadigde plekjes.
  • voeg de groenten toe en breng de bouillon weer aan de kook.
  • laat op een zacht vuur minimaal 4 uur koken (gesloten deksel).
  • verwijder tussendoor het ontstane schuim met een lepel.
  • voeg eventueel nog iets kokend water toe .
  • zeef de bouillon en vang de bouillon op.

Het vlees kun je nog eten. Gooi de overige ingrediënten weg.

Wekpotjes

Vul de nog hete bouillon in schone glazen potjes (ca. 500 ml volume) en doe de potjes direct dicht. Er ontstaat een vacuüm en de deksel is ingedrukt. Je kunt bijv. oude jampotjes gebruiken. Bewaar de bouillon in de potjes in de koelkast. De bouillon is meerdere weken houdbaar.

Dosering

Een a twee keer per dag een portie (ca. 150 ml) verwarmen (in een pan, niet in de magnetron). Drinken voor de maaltijden of als tussendoortje. Je kunt de bouillon ook als basis voor soepen gebruiken.

e-mail | mobiel | site | afspraak

Related post