Acupunctuur werkt niet

Schrik je daarvan? Mijn acupunctuurpraktijk praktijk draait al enkele jaren en ja, ik kan inderdaad bovenstaande conclusie trekken, tenminste…

Volgens mij zijn er drie oorzaken aan te wijzen waarom acupunctuur niet werkt.

Foute diagnose

De hand in eigen boezem gestoken: Wanneer ik als behandelaar de verkeerde diagnose stel en daardoor niet adequaat de klacht behandel, ja dan werkt het niet. En ik moet toegeven, diagnose stellen is niet gemakkelijk. Ik heb veel moeten opzoeken, nazoeken en vooral dubbelchecken. Het positieve eraan is dat ik nu vol enthousiasme de studieboeken weer uit de kast gehaald heb. Heerlijk! En ik heb inderdaad nog (steeds) veel te leren.

Verwachtingen

Acupunctuur is geen instant geneeswijze. Bij klachten heb je tijd nodig om je lichaam en geest de mogelijkheid te geven zich te herstellen. Wannneer de pijn weg is tijdens de behandeling wil dat nog niet zeggen dat het helemaal genezen is. Bij chronische klachten is een langere behandeltraject nodig dan bij acutere klachten. En sommige klachten zijn te verlichten en niet op te lossen. De symptomen van bijvoorbeeld fibromyalgie kun je slechts verlichten (tenminste dat is het beste wat ik nu kan doen). Daarom bouw ik standaard een evaluatie moment in. Na vier behandelingen bespreken we de voortgang. De patiënt besluit dan hoe en of we verder gaan.

Een mevrouw die verwachtte na twee behandelingen geen last meer te hebben van slechte doorstroming in de benen; een meneer met restless legs…op zoek naar rust. En dat verwacht u na 1 behandeling: sorry.

Verandering

De meeste klachten die ik zie in de praktijk hebben een levenswijze component. De manier van leven (voeding, houding, werk, emoties) geven de klacht een voedingsbodem. Door voeding en levenswijze geleidelijk te veranderen, ondersteun je ook het herstelproces. Je kunt nog zoveel rijstkorrels in de oor plakken, maar als men blijft doorroken… Gelukkig biedt de Chinese Geneeswijze een heel logisch systeem om overtuigende verhalen te kunnen meegeven. Mijn favorieten zijn de seizoenen in combinatie met de vijf elementen. En dr Tan natuurlijk!

e-mail | mobiel | site | afspraak

Related post