Snotter

In de kou gestaan, op de tocht en dreig je verkouden te worden?

In de winter moet je sinaasappelen en mandarijntjes eten voor je weerstand, want daar zit vitamine C in… We hebben het allemaal van huis uit meegekregen. Maar klopt dat wel?

De Chinese Geneeswijze kent aan alle voedsel een thermische eigenschap toe: gember verwarmt, munt verkoelt. Wat doen mandarijntjes? Net als alle citrusvruchten zijn sinaasappel en mandarijn verkoelend. Logisch omdat in het klimaat waarin ze groeien het erg warm is, en men behoefte heeft aan verkoelende voeding.

Dus wanneer je het al koud hebt door een opkomende verkoudheid eet je GEEN sinaasappels. Die koelen het lichaam nog verder af. De vrucht is verkoelend maar de schil (Chen Pi, te koop in de toko) is juist verwarmend. Doordat de zon de buitenkant heeft opgewarmd bevat de schil veel Yang. En die kunnen we wel gebruiken!

Image description

Wind-Koude
Zit je te rillen, te bibberen en lijkt het op een verkoudheid: Wanneer je neus blijft doorlopen met wit waterig snot, maar je hebt geen koorts en ook (nog) geen keelpijn: Maak een potje thee van mandarijnen schil en een dun schijfje gember. De mandarijnen schil van tevoren wassen met baking soda. (Baking soda: natriumbicarbonaat, zuiveringszout is te koop in de supermarkten)

Wind-Hitte
Voelt je keel als schuurpapier, heb je een droog hoestje en voel je je warmpjes: Heb je een droge hoest, gelig snot en mogelijk koorts: Maak een potje (echte) groene thee met drie gehalveerde partjes van een verse mandarijn. Even laten trekken en laten afkoelen gedurende 5 minuten tot het goed te drinken is.

Ben je al een paar dagen niet lekker koop dan wat peren. Peren zijn erg goed voor de slijmvliezen (droge hoest etc.)

Mijn favoriet:
Maak een perenmoes: peren schillen en in stukjes snijden. Lepeltje honing (verzacht) en dan tot een puree mixen. Even in een pannetje opwarmen… een tractatie. En het werkt beter dan hoestsiropen…

e-mail | mobiel | site | afspraak

Related post

winter

Leven in harmonie met de seizoenen - Winter

冬三月,此謂閉藏,水冰地坼,無擾乎陽,早臥晚起,必待日光,使志若伏若匿,若有私意,若已有得,去寒就溫,無泄皮膚使氣亟奪,此冬氣之應養藏之道也。逆之則傷腎,春為痿厥,奉生者少 “The three months of winter, they are…