Seizoensbalans 1-2-3

Het doel van een seizoensbalans behandeling is om de Qì van de patiënt weer in balans te brengen met het seizoen. Of eigenlijk terug te brengen in het NU. Seizoensbalans is een verdere toepassing van dr Tan’s Balance Method, met inbegrip van de inzichten van Chao Chen, die de link met de Yi Jing verder uitwerkte. De Yi Jing (Het Boek der Veranderingen) beschrijft de totale veranderingen van YinYang, en wordt gebruikt als orakel, maar ook in de Chinese Geneeswijze.

Mogelijke klachten zijn voorjaarsmoeheid, de winterdip, herfstblues etc. Dit zijn klachten die te herleiden zijn naar de seizoenen. Maar er zijn ook andere cycli die ons parten kunnen spelen zoals het dag-nacht ritme, zwangerschap of de menstruatiecyclus.

Onderstaande uitleg is weliswaarbestemd voor collega acupuncturisten, maar lees rustig verder! Mail me als je meer wilt weten.

Een voorbeeld van de aanpak

Een patient komt met een schouder/arm klacht. Wanneer je vraagt waar de pijn zit wijst zij/hij het verloop van de Shou Tai Yang aan, van schouderblad tot aan de pink. Wanneer je deze palpeert zijn er veel pijnlijke plekken te vinden.

Behandeling

  1. Bepaal de aangedane meridiaan: Shou Tai Yang (Dunne Darm / Small Intestine)
  2. Bepaal de balancerende meridianen: Bladder, Spleen, Heart en Liver komen allemaal in aanmerking
  3. Bepaal de punten die je gaat prikken. Om dit te kunnen weten kijk je eerst in welk seizoen je NU zit.
ElementWestern calendar
Wood Spring21 Mar - 02 June
Earth [transition]03 June - 20 June
Fire Summer21 June - 04 Sept
Earth [transition]05 Sept - 22 Sept
Metal Autumn23 Sept - 03 Dec
Earth [transition]04 Dec - 21 Dec
Water Winter22 Dec - 02 Mar
Earth [transition]03 Mar - 20 Mar

Op dit moment is het 19 februari, dat is in de kalender binnen het seizoen van Water-Winter. De kortste weg om je punten te vinden is het schema te gebruiken dat je tijdens de bijscholing kreeg, of uit het boek van Ilan Migdali (The Perfect Seasons).

Om de Shou Tai Yang te balanceren hadden we de keuze uit: BL-Sp-Liv-He. Het meest gebalanceerde hexagram horende bij Winter-Water is #65. Je kunt kiezen uit de volgende behandelstrategie

  • BL: 67, 65 en 64
  • Sp: 1, 2, 3, 4, 5
  • Liv: 2, 5, 8
  • He: 9, 5, 3

Bij deze klachten zou ik kiezen voor de Liv: 2, 5, 8. Hierbij zit geen Jing-well punt, die soms pijnlijk kunnen zijn. Daarnaast is er Liv 8 welke een bloedvoedend punt is. Je kiest dus 1 (één) balancerende meridiaan. Ik kies hier voor de Liv, maar had ook Spleen, Blaas of Hart kunnen kiezen. Op deze manier kun je dus een enkele meridiaan balanceren.

En een uitgebreider uitleg.

De langere weg zodat je weet wat je doet.

Hexagram 65 [traditioneel is het hexagram 59: Huàn, Liberating] Hexagram 64 [traditioneel hexagram 40: Jie, Liberation, deliverance]

Dit zijn de hexagrammen van het huidige moment (Water - Winter). De balancerende meridianen die we kunnen gebruiken zijn Bl, Sp, Liv, en He. Hun hexagrammen zijn:

Yang hexagrammen
Yin hexagrammen

Om van deze hexagrammen te komen tot bijvoorbeeld hexagram #65, verander je met je naalden de polariteit van een lijn.
Om van de Liv naar hexagram 65 te gaan moeten lijn 2, 5 en 6 wijzigen van Yin naar Yang.

van

liver
naar
65

(We tellen van onder naar boven)
Om de punten te weten kijken we naar de Wu Shu punten:

HexagramLiver
Yao-6; He-sea; Water8 曲泉 - qū quán
Yao-5; Luo; Metaal5 蠡溝 - lí gōu
Yao-4;Jing-river; Metaal4 中封 - zhōng fēng
Yao-3; Shu-Yuan; Aarde3 太衝 - tài chōng
Yao-2; Ying-spring; Vuur2 行間 - xíng jiān
Yao-1; Jing-well;Hout1 大敦 - dà dūn

De punten op de Liv meridiaan die we gaan gebruiken zijn dus Liv 2, 5 en 8. Liv 2: Ying-Spring (vuur); Liv 5: Luo (metaal); Liv 8: He-Sea (water)

Wanneer je een andere meridiaan wilt, kun je hetzelfde doen voor He, Sp en BL.

Hier wordt de behandeling van één enkele meridiaan beschreven. Herzelfde principe kun je na je diagnose toepassen op Global Balance Structures.

Met dank aan de bron: dr Tan, dr Chao Chen, Ilan Migdali en de lessen van Kris Oosting.

Denk aan de bron

e-mail | mobiel | site | afspraak

Gerelateerd

voeding

Voedingsadviezen

Op mijn website staat dat voedingsadviezen onderdeel kunnen uitmaken van de behandeling. Het idee dat voedsel rechtstreeks invloed heeft op je gezondheid en welbevinden…