Rijstepap voor snotneuzen
… ook bekend als mie zhuo of rijst water, wordt in heel China gegeten als ontbijt. Het is een dunne pap gemaakt van een handje rijst en 5 tot 6 keer zoveel water. Hoewel rijst als basis het meest wordt gebruikt kun je ook spelt, haver of andere granen gebruiken. Kook de rijst in een pan met deksel op een laag vuur gedurende vier tot zes uur. Je kunt beter te veel water dan te weinig water gebruiken, en hoe langer je de congee kookt des te krachtiger.
Helende eigenschappen
Deze eenvoudige rijstpap wordt gemakkelijk verwerkt en opgenomen door het lichaam, het tonifieert bloed en Qi, harmoniseert de spijsvertering en is verzachtend en voedend. Door er andere groentes, kruiden, vlees of granen aan toe te voegen verander je de helende werking. Omdat rijst de Milt versterkt, worden de toevoegingen ook gemakkelijker opgenomen.
Mogelijke toevoegingen:
- Aduki Bonen – Vochtafdrijvend, voor oedeem en jicht
- Wortel – Ondersteunt de spijsvertering en vermindert flatulentie
- Selderie – Verkoelend in de zomer, goed voor de dikke darm
- Chinese Waterkastanje – Verkoelend voor de interne organen, goed voor de spijsvertering
- Eenden of vis-bouillon – Vermindert oedeem en zwellingen
- Venkel– verdrijft gasvorming, rustgevend voor de maag, verlicht hernia
- Gember – verwarmend en reinigend voor de interne organen. Te gebruiken bij deficiënt Koude spijsverteringszwakte: diarree, anorexia, vomeren en indigestie
- Look, prei– verwarmend voor de organen, goed tegen chronische diarree
- Mosterd – Slijmoplossend, verlicht de maag
- Zwarte peper – verdrijft gasvorming, aanbevolen bij pijn in de darmen
- Maanzaad – goed voor de dikke darm, stopt vomeren
- Postelein– ontgift, aanbevolen voor rheuma en zwellingen (slijm)
- Radijs – Digestief, ontspant het diafragma
Congee Recept
Gebruik een half kopje rijst per persoon, verleng de kooktijd tot anderhalf tot 2 uur. Daarna kun je zoveel dingen toevoegen als je wilt voor smaak en intentie. Gebruik bovenstaande lijst of kijk wat je nog in de koelkast hebt liggen! Wanneer je rijst over hebt van een eerder maaltijd kook dan de rijst nog een extra uur. Voor 4 porties weiqi (voor de weerstand) herstellende en ondersteunende pap. Ingrediënten
- 2 kopjes gekookte witte rijst
- 5 koppen water
- twee kippenbouten
- 1 centimeter gember in reepjes of geraspt
- 1 teentje knoflook, geperst
- 1 groene ui, in ringen
- 1/4 rode
- Soja saus, zout, en peper naar believe
- Sesam olie en/of ketjap manis (optioneel) Voor het lekkere:
- stukjes kippenvlees (van de bouten)
- stukjes groene ui
- licht aangebakken knoflook en sjalotjes (lente ui)
Bereiding
- Stop de rijst, water, kippenbouten, gember, uien in een ruime pan, en breng aan de kook. Verwijder het eventuele schuim.
- Draai het vuur laag en laat het, met deksel erop, 1 uur pruttelen. Af en toe roeren om aanbranden te voorkomen.
- Als je kippenbouten gebruikt, haal je ze er na 20 minuten uit en haal je het vlees eraf. Bewaar het vlees apart en doe de botten terug in de pan. Laat nog 40 minuten koken.
- Als de rijstkorrels gezwollen zijn en het lijkt op havermoutpap, dan is je congee klaar. Wanneer het te dik is voeg je water toe, wanneer het te dun is laat je het inkoken tot de verlangde dikte ;).
- Verwijder de botten, gember, knoflook en de ui. Voeg naar smaak soja saus, zout en peper toe.
- Schep in aparte kommen en besprenkel met sesamolie. Dit artikel is gebaseerd op een artikel over congees van chinesemedicineliving.com
Maak een afspraak met Peer Brouwers via info@acupunctuurdongen.nl of bel 06 80087124