Migraine - Hoofdpijndossier

Migraine is geen normale hoofdpijn. Migraine-aanvallen kunnen uren tot dagen duren en kennen een verloop van pre-hoofdpijn, episodes van wazig of veranderd zicht, de hoofdpijn zelf en een slopende periode na de hoofdpijn.

Terwijl de westerse geneeskunde migrainesymptomen behandelt met een verscheidenheid aan medicijnen en pogingen om migraine te voorkomen door een combinatie van leefstijl en dieetveranderingen, vitamines en voorgeschreven medicijnen, heeft acupunctuur bewezen een effectief hulpmiddel te zijn dat zowel de ernst van de symptomen vermindert als het terugkeren van migraine aanzienlijk vermindert.

Migraine begrijpen

Om migraine een terugkerende hoofdpijn te noemen, doet de miljoenen mensen die aan deze chronische aandoening lijden simpelweg tekort. Migraine is een verlammende neurologische aandoening met een kloppende, pulserende hoofdpijn die ondraaglijk kan zijn in ernst en enkele uren tot meerdere dagen kan duren.

De officiële diagnose van chronische migraine vereist een aanval van hoofdpijn op 3 of meer dagen per maand gedurende ten minste 3 maanden. De aanvallen kunnen aan één kant van het hoofd of beide worden gevoeld, aan de voor- of achterkant van de schedel, achter de ogen of jukbeenderen. Beweging kan het erger maken, tot misselijkheid of braken aan toe. Migrainepatiënten kunnen licht, geuren of geluid ondraaglijk vinden en kunnen vaak niet deel nemen aan school, hun werk of sociale activiteiten.

Naast pijn, is migraine in verband gebracht met emotionele stoornissen, met name angst en depressie. Hoewel het verband tussen migraine en geestelijke gezondheid onduidelijk is - waarbij sommige mensen eerst migraine krijgen en anderen eerst tekenen van stemmingsverstoringen - blijkt uit statistieken dat psychische aandoeningen meer dan twee keer zo vaak voorkomen bij degenen bij wie ook de diagnose migraine is gesteld.

Westerse meningen en benaderingen van migraine

Er zijn bijna net zoveel verschillende meningen over de oorzaak van migraine als er manieren zijn om ze te ervaren. Er is significant wetenschappelijk bewijs ter ondersteuning van een genetische link, vooral onder degenen die migraine met aura ervaren, maar er zijn ook gegevens die wijzen op de invloed van omgevingsfactoren zoals zonlicht, flikkerende lichten, geuren en zelfs luchtdruk.

Hoewel voorlichting over en het vermijden van deze factoren zeker nuttig zijn bij het verminderen van het risico op migraine-episodes, heeft de westerse geneeskunde grotendeels een tweeledige benadering van de aandoening: de symptomen behandelen met een verscheidenheid aan medicijnen, zowel wanneer ze zich voordoen als proberen te voorkomen dat ze ontstaan.

Wanneer een migraine optreedt, schrijven artsen pijnstillers voor. De acute aanpak biedt pijnstillende medicatie, waarbij steeds sterkere medicijnen worden gebruikt naarmate de pijn vordert. Deze kunnen variëren van eerstelijnstherapieën zoals vrij verkrijgbare pijnstillers en niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen tot triptanen of intranasale lidocaïne. Deze kunnen enige verlichting bieden, maar individuele reacties op specifieke medicijnen variëren. Elk van deze opties heeft zijn eigen risico op bijwerkingen en contra-indicaties op basis van leeftijd, medische toestand, zwangerschap en andere factoren.

De benadering van migraine door de Chinese geneeskunde

Terwijl de westerse geneeskunde een biomedische kijk heeft op migraine, de oorzaken en de behandeling ervan, heeft de Chinese geneeskunde een heel andere kijk. Aanhoudende chronische migraine kan worden geclassificeerd als interne aandoeningen die de qi of meridianen van het lichaam aantasten. Migraine met acuut begin wordt vaak gezien als externe invasies veroorzaakt door onze omgeving en kan worden veroorzaakt door het weer of externe omgevingsstimuli die als schadelijk voor het lichaam worden beschouwd. Chinese geneeskunde beschouwt migraine als verstoring en stagnatie van de harmonieuze stroom van energie van het lichaam in het hoofd.

Heb jij last van migraine? Informeer naar de mogelijkheden:

e-mail | mobiel | site | afspraak