Loslaten en het waardevolle koesteren

Lopend door het bos ruik je het verstillen van de seizoenen. Om ons heen voel je het neerwaarts gaan van de energie, de bladeren tonen hun mooiste kleuren in hun val naar de grond. Dit is de tijd van het loslaten, het laten gaan en het naar binnen richten van de warme zomer ervaringen. Net als elk seizoen in de filosofie van Chinese Geneeswijze heeft de Herfst haar eigen waarde, en wanneer we deze in acht nemen helpt het ons de magie en inspiratie van het moment te waarderen.

De Herfst is het Metaal seizoen, het heeft een fysieke koppeling met de Longen en de ingewanden, emotioneel met verdriet en somberheid, maar ook verbonden met inspiratie en wijsheid. Net zoals edelmetaal waarde heeft zo kunnen we juist in dit seizoen bepalen wat waarde toevoegt aan ons leven en de rest laten gaan. Onze longen gebruiken we voor inspiratie en voor de verbinding met datgene wat waardevol is in tijden van verdriet en verlies. Maar in deze tijd van loslaten is niet alles teloor gegaan. Want de vallende bladeren, het fruit en de zaden zitten vol potentie op het moment dat ze de aarde raken. Daar zijn ze compost voor de groeispurt in de lente. Op dezelfde wijze geeft loslaten ruimte voor de geschenken van de toekomstige groei.

Bij een evenwichtig Metaal element waarderen we juist deze tijd van stilte en reflectie, en kunnen we het luisteren naar onze innerlijke wijsheid op waarde schatten. We kijken uit naar de ommekeer en zijn niet bedroefd dat de gekte en het spel van de zomer voorbij is. De longen die ons immuun Qi bewaart is sterk en beschermt ons tegen ziektes, de adem is vrij, diep en gemakkelijk. We laten emotioneel los wat ons niet langer van nut is, onze darmen laten los…

Onevenwichtig Metaal brengt het tegenovergestelde, en de symptomen worden erger in dit jaargetijde. Ademhalingsklachten, zoals astma of kortademigheid, terugkerende verkoudheid worden erger. Constipatie wanneer het loslaten moeilijker wordt, emotioneel toont zich dit in depressies - we verliezen alle inspiratie voor het leven.

Breng je Metaal in evenwicht met deze tips:

Voeding:

  • Eet meer zure voeding, die de energie weer samenbalt: zuurdesembrood, zuurkool, olijven, pickles, rosehip tea, azijn, yoghurt, citroen, limoen, grapefruit, en zure appels.

  • Kook met minder water, minder heet, voor langere tijd, brengt je focus naar binnen.

  • Wanneer de Herfst langzaam overgaat in de Winter, voeg dan meer zout en bittere voeding toe. Deze doen je energie naar beneden en naar binnen gaan. Bij koud weer bewaar je de energie het liefst diep van binnen waar het warm is.

  • Ademoefeningen zoals in Qigong, Taijiquan en Yoga versterken longen en je immuunsysteem.

  • Bij rouw, gebruik de Herfst om dieper naar binnen te kijken, en niet je gevoel te onderdrukken. Om iets los te kunnen laten moet je het eerst tot op het bot hebben doorvoelt.

  • Wees dankbaar.

  • Maak in plaats van de Voorjaarsschoonmaak, nu gebruik van je energie om dingen weg te gooien die niet langer van waarde zijn. Vraag je bij elk voorwerp af of het waarde heeft, voegt het iets toe aan je leven? Niet? Geef het dan weg, recycle het, of gooi weg. En kijk dan eens hoeveel ruimte je erbij gekregen hebt!

  • Maak een acupunctuur afspraak om je weerstand en Longen te versterken. :)

Emotioneel-mentaal karakter van de Long (Fèi)

Fèi is het huis van de lichaamsziel (pò); dit deel van de menselijke ziel gaat terug naar de aarde wanneer de mens sterft. Pò is verantwoordelijk voor lichamelijke gewaarwordingen en sensaties.

Pò, en daarmee fèi, wordt direct beïnvloed door droefheid (bēi) en daarmee samenhangende emoties zoals smart, melancholie en bezorgdheid. Deze emoties blokkeren en putten fèi qì uit en veroorzaken daardoor een hoge, oppervlakkige ademhaling, vaak gepaard gaand met spanning op de borst en in de schouders.

[Qing-Bai syllabus 2013]

Maak een afspraak met Peer Brouwers via info@acupunctuurdongen.nl of bel 06 80087124

e-mail | mobiel | site | [afspraak](https://acupunctuurdongen.nl/boek/

Related post