Koude handen en voeten

Verwarmende soep voor koude handen en voeten

Tegen de tijd dat de herfst (en winter) aanbreekt, hebben veel mensen koude handen en voeten. Dit is over het algemeen het geval bij vrouwen die Yin zijn en erg gevoelig voor kou, maar het gebeurt ook bij mannen. Er zijn veel redenen: koud eten, laat naar bed gaan, vermoeidheid, stress, chronische ziekte, overmatige seks, enz.

De Chinese geneeskunde leert ons dat net als in de natuur, in de herfst en winter, energie naar binnen gaat, in feite gaan Qi en bloed het lichaam in. In de winter is Yang Qi verborgen in “阳伏于下, 于时为冬.” De handen en voeten zijn de uiteinden van de ledematen, de Chinese geneeskunde noemt ze “de vier extremiteiten”, in de winter wordt “de Yang Qi binnen gehouden, het bereikt de extremiteiten niet”, dat is de reden waarom nogal dunne mensen met een zwak en koud gestel snel koude handen en voeten hebben. Het komt echter ook vaak voor dat mensen in het voorjaar en de zomer koude handen en voeten hebben.

Hoe deze situatie te verbeteren?

Een Chinese uitdrukking zegt dat tonifiëren door middel van kruiden goed is, maar door voedsel is beter. Vanuit het perspectief van de Chinese diëtetiek zijn er veel voedingsmiddelen die Qi kunnen stimuleren en het bloed kunnen voeden. “Rode 4-soep” kan niet alleen Qi stimuleren en bloed voeden, maar het is ook gemakkelijk te maken, het wordt vaak gegeten in China. Dit helpt in veel gevallen van koude handen en voeten. Er moet echter worden benadrukt dat het een eenvoudig, lekker, effectief, veilig … maar vooral algemeen toepasbaar recept is voor het grote publiek, terwijl de Chinese geneeskunde specifieke Chinese kruiden biedt na een gepersonaliseerde diagnose.

Ten slotte zijn koude handen en voeten symptomen die niet over het hoofd mogen worden gezien, zelfs als er geen andere zorgwekkende symptomen zijn, omdat het het signaal is van een zwak immuunsysteem en dus de basis voor ziekten (en vaak te laat ontdekt).

De 4x rode soep

Rode soep

Ingrediënten: kidneybonen, rode jujube dadel (hong bao), pinda (rode schil), rode suiker (bruin).

Da-Zao-Hong-Zao

Analyse van eigenschappen:

Kidneybonen zijn neutraal van aard, hebben een zoete en pittige smaak, circuleren vloeistoffen en voeren vocht af, stimuleren het bloed en voeden Qi, verdrijven zwellingen en ontgiften. De rode boon bevat weinig hete energie, is rijk aan vitamine E en kalium, magnesium, fosfor, zink, selenium en andere actieve ingrediënten. Het is een voedingsmiddel dat typisch rijk is aan kalium en dat meerdere effecten heeft, zoals warmteopheldering, ontgifting, versterking van de milt en verbetering van de maag, diurese, afvoer van zwelling, afgifte van Qi en verlichting van angst.

Rode jujube-dadel is zoet van smaak, lauw van aard, lief voor milt en maagkanalen, heeft functies om het centrum te versterken en Qi te verbeteren, het bloed te voeden en de Shen (geest) te kalmeren, waardoor de klachten worden verlicht. De rode jujube dadel bevat voedingsstoffen die rijk zijn aan eiwitten, vetten, suikers, organische zuren, vitamine A, vitamine C, kleine hoeveelheden calcium, veel aminozuren.

Rode (bruine) suiker is warm van aard, zoete smaak, komt in het miltkanaal, heeft functies om Qi te verbeteren, bloed te versterken, milt te versterken en maag te harmoniseren, het centrum te verlichten en de pijnen te stoppen, het bloed te activeren en de stagnaties te transformeren.

De pinda is neutraal van aard, zoete smaak, komt de kanalen van de milt en long binnen, het kan de milt wakker maken en de maag harmoniseren, de long bevochtigen en Tan (slijm) transformeren, Qi voeden en reguleren, de keel verhelderen en hoesten stoppen.

Voorbereiding:

 • 1, Was de kidneybonen en laat ze een uur weken.
 • 2, Was de rode jujube dadels en laat ze een tijdje weken in lauw water.
 • 3, doe water in een pot, doe de kidneybonen, de rode jujubes en de pinda’s erbij.
 • 4, bedek de pot, kook op hoog vuur.
 • 5, Wanneer het water kookt, doe de rode (bruine) suiker erbij (niet te veel) en zet op laag vuur.
 • 6, Roer af en toe tot je tevreden bent, zet dan het vuur uit en je kunt serveren.

Aanvullend advies bij koude handen en voeten:

 • vroeg naar bed gaan,
 • bedek je goed,
 • vermijd koud en rauw voedsel,
 • drink Pu Er zwarte thee en andere verwarmende kruidenthee,
 • gebruik kaneel,
 • pas op voor spanning,
 • pas op voor overmatige seks,
 • sporten: “beweging genereert Yang”,
 • gebruik moxibustie,
 • raadpleeg een beoefenaar van Chinese geneeskunde voor een gepersonaliseerde diagnose en behandeling (vooral bij stress en stagnatie van Qi)!

e-mail | mobiel | site | afspraak

Gerelateerd

moe
Voeding

Voeding

In mijn eerste studiejaar TCM werd me verteld dat het Chinees denken totaal anders was dan wat ik tot dusver had geleerd. Ik was…