Het Jaar van de Yang Metaal Rat

Nian nian you yu

Cover Image

Op 25 januari begint het Chinese Nieuw Jaar, ook bekend als het Lente Festival of het Nieuwe Maanjaar. De dag vóór Nieuwjaarsdag veegt men de oude energie van het voorafgaande jaar het huis/gebouw uit. Voor nieuwe energie brandt men wierook en legt men mandarijntjes en verse bloemen in het zicht.

De Rat is het eerste teken uit de Maan kalender, 2020 is niet alleen het begin van een nieuw decennium, maar ook het begin van een nieuwe 12-jaars cyclus. Een nieuwe cyclus met vernieuwd enthousiasme, ruime mogelijkheden en verwachtingen.

Energetisch staat Metaal voor de Long energie en ondersteunt het een goede spijsvertering. Met een zwakke Long energie heb je mogelijk ongemak van je spijsvertering, longen en je huid. De positieve kenmerken van Metaal zijn: moed, puur, vrijgevig en vergevingsgezind. In combinatie met de vitale Yang kwaliteit en de Rat wordt het een sterk en doelgericht jaar.

Dit is het belangrijkste feest in China dat wordt gevierd met drakendansen, festivals en familie bijeenkomsten waar 'geluks'-hapjes worden gegeten. Het geluksaspect komt door de uitspraak of vorm van de hapjes. Enkele voorbeelden:

Vis voor voorspoed

In het Chinees klinkt het woord voor vis hetzelfde als voor overschot: 魚 yú vis 余 yú overschot. Wanneer je op het eind van het jaar over hebt, dan kun je in het komend jaar nog meer rijkdom vergaren. Het serveren van een hele vis tijdens de Nieuwjaars vieringen betekent het brengen van overvloed van het begin van het jaar tot het eind (de staart).

koi

年年有餘 (年年有余), Nián nián yǒu yú is een bekende nieuwjaars wens. Letterlijk betekent het 'Jaar na jaar vis hebben'; de figuurlijke betekenis is de wens voor 'Elk jaar overvloed en welvaart'.

Dumplings en loempia's voor rijkdom

De vorm van Chinese dumplings lijkt op de antieke geld-schuitjes- en de loepia lijkt op een goudstaaf. Bij het Chinese nieuwjaar worden ze gevuld met kool, radijs en/of gekruid gehakt. De Chinezen eten dan absoluut geen zuurkool omdat het een arm en moeilijk jaar voorspelt. dumpling Volgens de overlevering geldt dat hoe meer dumplings je eet tijdens de festiviteiten, hoe meer geld je gaat verdienen in het nieuwe jaar.

Geluksfruit

Sinaasappels, mandarijntjes, pomelos en kumquats hebben een speciale betekenis omdat ze duiden op overvloed, geluk, welzijn, voorspoed en eenheid binnen het gezin. Dit fruit wordt gegeten, getoond of als geschenk gegeven tijdens de twee weken durende festiviteiten. Het Chinese woord voor ‘sinaasappel’ chéng 橙 klinkt hetzelfde als het Chinese woord voor ‘succes’ 成 chéng. En, één schrijfwijze voor 'mandarijn' bevat het Chinese karakter voor ‘geluk.’

Ik wens jullie veel vis in het komende Yang Metaal Rat Jaar!


e-mail | mobiel | site | afspraak