Gezondheidstips voor de Herfst

De schitterende kleuren van de bladeren, de ochtendmist en de terugkeer naar het knusse binnenleven maken van de Herfst een heerlijk seizoen. In de Herfst verandert het zonnige Yang van de zomer langzaam naar het donkere, stille Yin van de winter. Door regen, windvlagen en wisselende temperatuur liggen verkoudheid, griep en andere ongemakken op de loer. De Herfst is een belangrijk moment om extra aandacht te geven aan onze gezondheid. De Herfst is een tijd van reflectie, het rijpen van het fruit en het oogsten. Volgens de Huangdi Neijing Su Wen (Boek van de Gele Keizer) staat: “in de drie maanden van de Herfst bereiken alle dingen in de natuur hun volle volwassenheid”.

Herfst (Metaal element) staat in verbinding met de meridianen van de Longen en de Dikke Darm. Daarom raadden de oude Chinese wijzen ons aan om ‘de Longen energie (Long Qi) vrij, vol, schoon en stil te houden’. Dit kan door bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen te doen (Qigong) of te mediteren. Wanneer we de Longen niet genoeg voeden verzwakt de Metaal energie en kunnen we last krijgen van verkoudheid, verstopte neuzen en bijholtes, ademhalingsproblemen en allergieën. Tijdens de Herfst zijn we vatbaarder voor wind en koude, wat zich uit in droogte, dat weer bijdraagt aan het hoesten, een droge keel, droge huid, droge lippen en moeilijke ontlasting (constipatie en andere darm problemen hebben te maken met de Dikke Darm). Een prima manier om het lichaam te versterken bij het wisselen van de seizoenen is het eten van verse seizoengroente. Het wokken of roerbakken is een goede manier om extra warmte toe te voegen aan de maaltijd. Met de volgende voeding kun je de Herfst het best doorkomen: alle soorten wortel, zoete aardappelen, bieten, radijsjes, pompoen, zilvervlies rijst, spinazie, spruitjes, paprika, alle soorten kool, appels, vijgen en peren. Deze versterken de Long en Dikke Darm Qi en beschermen het lichaam tegen droogte.

Vermijd gefrituurde en diepvries producten. Gebruik, wanneer je er tegen kunt, iets scherpere kruiden zoals kaneel, knoflook, gember, rozemarijn en tijm, deze helpen je in balans te houden bij de wisselende buitentemperaturen. Wanneer je vlees eet, kies dan eerder voor lamsvlees of kip, deze zijn verwarmend en voedend. Hieronder enkele tips uit de rijke Chinese traditie om gezond te blijven in dit seizoen van koude, wind en vallende bladeren:

  • Zorg dat je minimaal 7 tot 8 uur slaap krijgt
  • Neem extra rust bij de eerste tekenen van een griep (moe, hoofdpijn, stijve nek, verstopte neus en holtes, een ‘wattig’ hoofd, algemeen onbehagen etc.)
  • Sta vroeg op: de Long en Dikke Darm meridianen zijn actief van 5 uur tot 9 uur ’s morgens
  • Adem in de buik
  • Denk ook eens aan meditatie: start met 5 minuten per dag en verleng naar behoefte
  • Zorg voor voldoende vocht: water, thee en soep (van zelf getrokken bouillon!!)
  • Voorkom het doorgeven van ziekte door vaak de handen te wassen – 20 seconden per wasbeurt
  • Bescherm je nek: draag een sjaal! De nek is de meest kwetsbare plek, hier komen wind en koude het lichaam binnen
  • Neem een hete douche op koude dagen, blijf droog en warm
  • Versterk het immuun systeem door de achterkant van de nek en de oksels te masseren
  • Bescherm de Long Qi door het punt Lu-7 (LieQue) op beide polsen meerdere keren per dag gedurende 30 seconden te wrijven. Het verlicht een stijve nek, migraine, hoest, een zere keel en het verheldert de geest.

e-mail | mobiel | site | afspraak

Ververst op 17 september 2022

Peer Brouwers L.Ac.

Acupuncturist in Dongen.

Voor de behandelingen gebruik ik de Balans Methode Acupunctuur van dr Richard Teh-Fu Tan.
Kenmerken o.a.:

- snel resultaat 
- prik niet in pijnlijk gebied
- prikgebieden in ledematen vanaf elleboog en knie. 

 谭氏天应穴平衡针法

[Tánshì Tiānyìngxué Pínghéng Zhēnfǎ]