Een vruchtbare cyclus 1-4

Als moderne, gezonde vrouw heb je veel mogelijkheden om je menstruatiecyclus aangenamer te laten verlopen. Bij twijfel ga je natuurlijk naar je huisarts of gyneacoloog. Dit artikel geeft je handvaten om door anders te gaan eten, je menstruatiecyclus te optimaliseren. De vier fasen van je cyclus hebben elk hun energie-dynamiek en kunnen met voeding ondersteund worden.

Cover Image

Als moderne, gezonde vrouw heb je veel mogelijkheden om je menstruatiecyclus aangenamer te laten verlopen. Bij twijfel ga je natuurlijk naar je huisarts of gyneacoloog.
Dit artikel geeft je handvaten om door anders te gaan eten, je menstruatiecyclus te optimaliseren. De vier fasen van je cyclus hebben elk hun energie-dynamiek en kunnen met voeding ondersteund worden. Dit is het eerste van vier artikelen, elk hiervan geeft sugggesties voor voeding en tips voor je levensstijl.

Algemene introductie

Westers medische informatie

Met name de balans tussen progesteron en oestrogeen (de belangrijkste cyclushormonen die tijdens je maandelijkse cyclus fluctueren) is noodzakelijk voor de gezondheid van hormonen, maar ook voor het algehele fysieke, mentale en emotionele welzijn. Bepaalde voedingsstoffen helpen bij het ondersteunen van de hormoonveranderingen, beïnvloeden de hormoonactiviteit of bevorderen de productie ervan. Voeding kan je helpen.

Eiwit levert bijvoorbeeld aminozuren - de grondstoffen die nodig zijn voor het maken van hormonen - terwijl voedingsmiddelen zoals boerenkool en broccoli ontgiftingsprocessen kunnen ondersteunen, waaronder het verwijderen van overtollig oestrogeen. Vitamine C, dat zit in voedingsmiddelen zoals donkere bladgroenten, citrusvruchten en peterselie, is een sleutel tot de productie van cortisol, wat onze stressreactie beïnvloedt.

Magnesiumrijke voedingsmiddelen zoals tofu, donkergroene groenten en noten kunnen helpen bij PMS, vocht vasthouden en menstruatiepijn. Het stabiel houden van je bloedsuikerspiegel draagt ook bij aan de algehele hormoonbalans, waardoor stemmingswisselingen worden verminderd en gewicht, slaap en onbedwingbare trek beter onder controle kunnen worden gehouden. Eet regelmatig evenwichtige maaltijden, gevuld met vezels en eiwitten, en let op de soorten suikers en koolhydraten die je eet.

Chinese geneeswijze (TCG) informatie

In de Chinese geneeskunde wordt de menstruatiecyclus opgedeeld in twee helften en vier fasen, en op verschillende momenten binnen deze vier fasen kun je leren om je meer bewust te worden van wat je lichaam nodig heeft door je levensstijl aan te passen aan het ritme van de cyclus, wat kan leiden tot meer gebalanceerde hormonen, een beter gereguleerde menstruatiecyclus en verbeterde vruchtbaarheid. Als extra voordeel: het verbetert je algehele gezondheid en welzijn.

Image description

Deze vier fases zijn:

Fase Dagen Type Actie
Menstruatie 1-7 Yin Loslaten
Folliculaire 8-14 Yin Opbouw
Ovulatie 15-21 Yang Opbouw
Lutheale 22-28 Yang Loslaten

FASE EEN: MENSTRUATIE FASE [Yin]

Het belangrijkste principe op dit moment is om te bewegen en Bloed en Yin te gaan voeden. Tijdens dit deel van de cyclus wordt Bloed afgevoerd en begint het regenereren gedurende ongeveer 4-5 dagen. Tijdens deze fase loost het lichaam opgehoopt Bloed om plaats te maken voor de vorming van nieuw Bloed. Tijdens deze fase moet het Bloed soepel en ongehinderd naar beneden bewegen en tegen het einde van de bloeding begint de opbouw van Bloed en Yin.

Wat te doen

Om dit proces te ondersteunen, is het belangrijk om op je vochthuishouding te letten, warm te blijven en zware inspanningen te vermijden, doe in plaats daarvan lichte oefeningen.

Eetpatroon

Focus op: Voeding dat de bloedsomloop en de spijsvertering stimuleert en ontgifting bevordert. Voeg bloedbewegende voedingsmiddelen zoals kurkuma, aubergine, kelp en zeewier toe aan je kookkunsten. Alkaliseer je systeem met ciderazijn in warm water. Vermijd koud rauw voedsel of dranken en vet voedsel omdat ze de bloedstroom kunnen belemmeren en stagnatie kunnen veroorzaken. In plaats daarvan neem je warme gerechten zoals soep en stoofschotels met bottenbouillon, biologisch rood vlees van goede kwaliteit en voedingsmiddelen zoals tempeh, rode biet, eieren, peulvruchten en donkere bladgroenten, omdat deze allemaal het Bloed helpen voeden.

Dag één van je cyclus is de eerste dag van de menstruatie. Aan het begin van de cyclus zijn je hormonen het laagst terwijl ze werken om het baarmoederslijmvlies kwijt te raken. Vanwege deze hormonale dip is het energieniveau waarschijnlijk laag, dus ondersteun je lichaam met veel gefilterd water en onbewerkt, voedingsrijk voedsel dat de energie- en bloedsuikerspiegel stabiel houdt. Een goede mix van magere eiwitten, gezonde vetten en complexe koolhydraten met een lage GI (GI= Glykemische index), zoals wortelgroenten, stoofschotels vol volkoren en peulvruchten, kan het energie-intensieve proces van de menstruatie ondersteunen. Voeg indien mogelijk gekookte, gefermenteerde of gekiemde voedingsmiddelen toe, aangezien deze makkelijker verteerbaar zijn.

Voeg veel ijzerrijk voedsel toe, zoals linzen, kelp, pompoenpitten, melasse, gedroogde pruimen en spinazie, en als je dierlijke producten eet, zijn biologisch rundvlees, eieren en vis ook een goede bron van ijzer, dat helpt bij het aanvullen van ijzer dat verloren kan gaan tijdens je bloeding. Dit is ook het juiste moment (grijp je kans) om gezondere voedingskeuzes te maken, aangezien lagere hormoonspiegels vaak zorgen voor verminderde trek.

Ideeën voor het boodschappenlijstje voor de menstruatiefase:

  • Zeegroenten b.v. kelp
  • Zoete aardappel
  • Ontkiemde bruine rijst
  • Kefir of probiotische yoghurt
  • Pompoenpitten
  • Granen op basis van gierst
  • Tarwekiemen
  • Eiwit naar keuze; rundvlees, kip, linzen, vis, eieren, tofu
  • Noten

Zie ook: Een warm nest of zoek op Bloed.

e-mail | mobiel | site | afspraak