Chronische nek- en schouderklachten

De nek is een belangrijk deel van het lichaam dat de spanning en stress van onze deelname in de maatschappij weerspiegelt.

Cover Image

Laatst had ik er weer een, een patiënt met nek en schouder klachten. Tijd om weer in de boeken te duiken en te herhalen. Dat is ook een van de mooie dingen als acupuncturist: er komen zoveel verschillende klachten op je af dat je blijft studeren en onderzoeken.

Wat is er aan de hand

De nek is een belangrijk deel van het lichaam dat de spanning en stress van onze deelname in de maatschappij weerspiegelt. Dit probleem wordt nog verergerd doordat we veel beeldschermwerkers hebben, die door dit werk hun hoofd lang in een bepaalde houding hebben en zich lange tijd moeten concentreren. (Nog afgezien van de belasting voor de ogen)

Etiologie

Voor pijn aan de nek / hals is de eerste stap het onderscheid tussen chronisch en acuut.

Acute nekpijn kan veroorzaakt worden door een verrekking of invasie van Wind-Koude. De symptomen zijn identiek: plotselinge nekpijn, stijfheid en bewegingsbeperking bij het draaien van het hoofd. Een onderliggend Lever patroon (Liver-Blood deficiëntie, Liver-Yang Rising of Liver-Qi stagnatie) maakt iemand eerder vatbaar. Bij nekpijn veroorzaakt door weersomstandigheden dan is het altijd door Wind omdat deze het hoofd en bovenlijf treft en stijfheid en rigiditeit geeft. Dit kan echte wind zijn, maar ook tocht of een ventilator.

Chronische nekpijn ontwikkelt zich na herhaalde acute aanvallen die niet goed zijn behandeld. Ook hier is een onderliggend Lever patroon aanwezig. Bij vrouwen is dat meestal een Liver-Blood deficiëntie, bij mannen een Liver-Qi stagnatie of Liver-Yang Rising, bij ouderen tref je vaak een Liver-Fire of Liver-Wind patroon. Acute aanvallen van chronische nekpijn worden vaak opgewekt door tocht of wind. Ik heb vaak gehoord dat vooral een oostenwind de trigger kan zijn.

Behandelplan

Er zijn drie verschillen tussen het behandelen van acute en chronische nekpijn:

 • bij acute gevallen worden de naalden heftiger gemanipuleerd (bij sederende technieken)
 • bij acute gevallen spelen distale punten een grotere rol dan bij chronische
 • bij chronische gevallen moet je altijd de onderliggende oorzaak aanpakken

  Acute Lokale Punten

 • BL-10 Tianzhu als de pijn op de occiput en bilateraal is.
 • GB-20 Fengchi als de pijn onderaan de nek zit en zich uitstrekt naar de bovenkant van de schouders. Vooral als Wind de oorzaak is.
 • Du-16 Fengfu als Wind de oorzaak is.
 • GB-21 Jianjing is een mooi punt wanneer de nekpijn verband houdt met spierspanning aan de bovenkant van de schouder (trapezius). Elk lokaal gevoelig punt kan worden gebruikt en moxa kan erg effectief zijn.

  Chronische Distale Punten

 • BL-60 Kunlun is het belangrijkste distale punt voor chronische nekpijn. Het behandelt niet alleen de nek maar ook de schouders en de boven-rug. Vooral te gebruiken bij klachten langs de Tai-Yang meridianen.
 • S.J.-5 Waiguan wordt gebruikt bij eenzijdige pijn aan de zijkant van de nek.
 • P-6 Neiguan is vooral effectief bij vrouwen. Het behandelt de nek omdat het een Luo punt is en daarmee de San Jiao bereikt. Vooral wanneer de nekpijn te maken heeft met algemene spanningen die de nekspieren doen samentrekken.
 • KI-4 Dazhong kan als distaal punt worden gebruikt omdat het een Luo punt is van de Blaas meridiaan. Vooral effectief bij een onderliggend Kidney-deficiëntie.
 • ST-40 Fenglong is het Luo point van de Stomach, welke zich afsplitst in de nek en naar de keel loopt.

  Lokale Punten

  De lokale punten zijn uiteraard hetzelfde als bij acute gevallen. Grootste verschil is dat het vaak nodig is om punten op de boven-rug te gebruiken zoals S.I.-9 Jianzhen, S.I.-10 Naoshu, S.I.-11 Tianzong, S.I.-12 Bingfeng, S.I.-13 Quyuan, S.I.-14 Jianwaishu, S.I.-15 Jianzhongshu en S.J.-15 Tianliao. Controleer deze altijd op gevoeligheid en prik ze dan.

Meestal zijn S.I.-11, S.I.-13 en S.J.-15 het meest gevoelig. Warme acupunctuur of cupping zijn erg effectief gebleken bij het verlossen van de pijn en het ontspannen van de spieren.

Maak een afspraak met Peer Brouwers via info@acupunctuurdongen.nl of bel 06 80087124