Basis behandelplan voor hand, pols en arm pijn

Ervaringen bij het behandelen van pijn aan de pols, vingers en hand na een operatie.

Cover Image

Na een operatie aan de pols (tgv een polsbreuk) zijn er drie uitdagingen:

 • Herstel botvorming
 • Herstel doorstroom Qi en bloed
 • Verwijderen toxines (narcose, pijnstillers, etc.)

Stimulatie botvorming

Voor de aanmaak van nieuw botweefsel: Blaas 11 DaZhu, BL 23 ShenShu. Omdat herstel veel energie kost Moxa op BL 43 GaoHuangShu. En als je toch aan het stoken bent neem dan ST 36 ZuSanLi ook mee.

Doorstroming Qi en bloed

Palpeer gehele lengte van de aangedane meridianen en zoek naar gevoelige punten.

Behandel gevoelige punten met lichte naaldmanipulatie om stagnatie / stase op te lossen. Gebruik naald en moxa bij stagnatie / stase en deficiëntie. Plaats naalden op de hoofdpunten van de aangedane meridiaan.

 • Tai Yin: Lu 5 ChiZe of Lu 9 TaiYuan

 • Yang Ming: LI 4 HeGu, LI 10 ShouSanLi of LI 11 QuChi

 • Tai Yang: SI 3 HouXi en SI 8 XiaoHai

 • Ba Xie punten bij gevoelloosheid in vingers en hand

 • Controleer of LI 10 ShouSanLi gevoelig is: niet-aangedane zijde prikken (meestal met moxa).

PC7 Daling (JueYin)

Dit punt lijkt vooral belangrijk omdat Daling het verschil kan maken bij de behandeling. Het is verplicht dit punt te gebruiken na carpaal tunnel operaties, aangezien een operatie de normale stroom van Qi en bloed in het gebied kan verhinderen. Het maakt niet uit welke meridiaan is aangetast, het heeft een positief effect op gevoelloosheid van pols en hand. Het lijkt een soort "master point" te zijn voor pols/hand pijn en gevoelloosheid.

Gebruik de Qi Jing Ba Mai indien van toepassing. Deze kunnen van dienst zijn bij de aanpak van de grond oorzaak. Kies een paar gebaseerd op de pijn en gevoelloosheid locatie.

Bijvoorbeeld, oppervlakkige naalden:

 • Jue Yin PC 6 Nei Guan + SP 4 Gong Sun
 • Shao Yang SJ 5 Wai Guan + GB 41 Zu Lin Qi
 • Tai Yin en Yang Ming LU 7 Lie Que + Kid 6 Shao Hai
 • Tai Yang SI 3 Hou Xi + BL 62 Shen Mai Vooral van toepassing bij gevoeligheid en/of pijn van een van de gepaarde punten.

Bepaal middels pols en tong of er Milt deficiëntie, Nier deficiëntie, Lever Bloed deficiëntie, Lever Qi stagnatie, of andere Zàngfǔ problemen zijn die de klacht verergeren. Kies het voedend punt, Yuan-Source punt, en/of Back Shu als basis behandeling. Behalve een lange termijn effect van het specifieke probleem, kunnen andere minder ernstige symptomen verbeteren. Bij pijn op TaiYang, ShaoYang, of YangMing, palpeer in de nek en schouder volgens het verloop van de meridiaan. Zoek naar gevoelige punten op SJ 16-17; LI 18; SI 9-10-13, en AhShi punten in dit gebied. Om de gevolgen van de narcose en de diverse pijnstillers te verwijderen, kun je het eten van komkommer aanraden. Komkommer is een bekende toxine opruimer, en voorkomt of vermindert oedeem. Na een operatie aan de mediale pols, diepe naald in PC7 en plum blossom op het gehele pols gebied.

Aangedane of niet-aangedane zijde

Dr. Miriam Lee: "If a child is hurt, don’t punish it." Bij gevoelloosheid behandel dan de aangedane zijde met naalden en moxa. Hoewel naalden Qì en Xuè kunnen activeren, kunnen we geen nieuw bloed of Qì aanmaken. Gebruik daarvoor Chinese kruiden (Ba Zhen Wan of Gui Pi Wan afhankelijk van diagnose.) of moxa. Omdat gevoelloosheid meestal (minimaal lokaal) Xuè Xu inhoudt bevorderen naalden de stroom van Qì. Bij gevoelloosheid maar chronische pijn gebruik naalden of moxa op de exacte locatie op de andere arm of kies een punt op de corresponderende meridiaan op het tegenoverliggend been. Bijvoorbeeld bij pijn in Shao Yang Ming Xiao Chang Mai op de linker arm, kies een gevoelig punt onder de knie op het rechter been op de Zu Yang Ming Wei Mai.

En als het niet werkt?

Laten bloeden bij paarse/zwarte aders, na een operatie of bij stekende en gefixeerde pijn. Behandel de oorzaak via pols en tong diagnose om te kijken wat de oorsprong is. Algemene hand en vingers punten zijn LI 5 YangXi, SI 4 WanGu, SI 7 ZhiZheng.

Toxines verwijderen

St 36 ZuSanLi, Ren 4 GuanYuan, Ren 12 ZhongWan en Liv 13 ZangMen Kidney 9 Zhu Bin, verwijdert toxines Gb 36 WaiQiu verwijdert toxines LI 7 WenLiu idem.

Maak een afspraak via mail: info@acupunctuurdongen.nl of bel 06 80087124