Acupunctuur werkt niet

Cover Image

Na een aantal jaar mijn acupunctuur praktijk te hebben gedraaid kan ik inderdaad bovenstaande conclusie trekken, tenminste… Volgens mij zijn er drie oorzaken aan te geven wanneer acupunctuurbehandelingen niet werken.

Foute diagnose

De hand in eigen boezem gestoken: Wanneer ik als behandelaar de verkeerde diagnose stel en daardoor niet adequaat de klacht behandel, ja dan werkt het niet. En ik moet toegeven, diagnose stellen is niet gemakkelijk. Ik heb veel moeten opzoeken, nazoeken en vooral dubbelchecken. Het positieve eraan is dat ik nu vol enthousiasme de studieboeken weer uit de kast gehaald heb. Heerlijk! En ik heb inderdaad nog veel te leren.

Verwachtingen

Acupunctuur is geen instant geneeswijze. Bij klachten heb je tijd nodig om je lichaam en geest de mogelijkheid te geven zich te herstellen. Bij chronische klachten is een langere behandeltraject nodig dan bij acutere klachten. En sommige klachten zijn te verlichten en niet op te lossen. De symptomen van bijvoorbeeld fybromyalgie kun je slechts verlichten (tenminste dat is het beste wat ik nu kan doen). Daarom bouw ik standaard een evaluatie moment in. Na vier behandelingen bespreken we de voortgang. De patiënt besluit dan hoe en of we verder gaan.

Een mevrouw die verwachtte na twee behandelingen geen last meer te hebben van slechte doorstroming in de benen; een meneer met restless legs...op zoek naar rust: sorry.

Verandering

De meeste klachten die ik zie in de praktijk hebben een levenswijze component. De manier van leven (voeding, houding, werk, emoties) geven de klacht een voedingsbodem. Door voeding en levenswijze geleidelijk te veranderen, ondersteun je ook het herstelproces. Je kunt nog zoveel rijstkorrels in de oor plakken, maar als men blijft doorroken… Gelukkig biedt TCM een heel logisch systeem om overtuigende verhalen te kunnen meegeven.

e-mail | mobiel | site | afspraak