Acupunctuur verlicht jicht

Acupunctuur blijkt effectief te zijn bij acute jicht aanvallen.

Cover Image

Acupunctuur blijkt effectief te zijn bij acute jicht aanvallen. Voor de vermindering van pijn en ontsteking was één acupunctuur techniek bijzonder effectief. De uitkomsten, zoals gepubliceerd in het onderzoek met de titel "Clinical Observation on Treatment of Acute Gout With Acupuncture" , tonen een significante verbetering van de behandeling voor acute jicht aanvallen wanneer men de omcirkel methode gebruikt. Het onderzoek toont aan dat acupunctuur, vooral de behandeling waarbij de aangedane regio wordt omcirkeld door naalden, de bloed circulatie bevordert en de ontsteking vermindert.

Volgens de Traditional Chinese Medicine (TCM) principes, was acupunctuur effectief bij het opheffen van Damp en Hitte tijdens acute jicht aanvallen. Hoewel de termen archaïsch en mysterieus lijken, hebben Damp en Hitte directe correlaties met huidige biomedische termen. Damp verwijst naar de zwelling en oedeem bij jicht, met inbegrip van de ophoping van urinezuur kristallen in de weefsels. Hitte is een bredere term die vaak verwijst naar ontstekingen. De Latijnse termen die de hoofdkenmerken van ontsteking beschrijven (rubor, dolor, calor, tumor) zijn afkomstig uit de Romeinse beschaving en wijzen op roodheid, pijn, hitte en zwelling. Damp en Hitte zijn de antieke Chinese equivalenten van de Latijnse termen voor ontsteking.

Westers: Jicht wordt veroorzaakt door verhoogde concentraties van urine zuur in het bloed. Urinezuur kristalophopingen veroorzaken jicht aanvallen. De kristallen hebben de neiging zich op te hopen in pezen, gewrichten en ander weefsel en kunnen leiden tot ontstekingen. [2] Behandeling van acute aanvallen kan via nonsteroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs), colchicine, en steroïdes. Het onderzoek bevat ook een opmerking over de negatieve effecten van het gebruik van medicijnen: “langdurig medicijngebruik in hoge dosis is schadelijk voor nieren en leven ... acupunctuur heeft een lage kans op negatieve effecten en schaadt de lever en de nieren niet.” [3]

Het onderzoek van het Shengzhen Longgang TCM Hospital werd uitgevoerd als een gecontroleerde klinische test. Het onderzoek bewijst dat acupunctuur veel betere resultaten geeft in vergelijking met de inname van indomethacine tabletten bij de behandeling van acute jicht aanvallen. Indomethacine is een NSAID dat de hormoonspiegel aanpast welke verantwoordelijk is voor het ontstaan van ontstekingen. Acupunctuur gaf een totaal behandelingseffect van 92.5% bij de behandeling van acute jicht aanvallen. Indomethacine tabletten gaven een 82.5% totaal behandelingseffect.

In deze studie werd een groep van 80 patiënten met acute jicht behandeld en geëvalueerd. De patiënten waren gediagnostiseerd met acute jicht tussen mei 2014 en medio 2015. Ze werden willekeurig verdeeld over een acupunctuur groep en een medicatie groep, met elk 40 deelnemers. De acupunctuurgroep bestond uit 36 mannelijke en 4 vrouwelijke patiënten. De jongste was 22 jaar en de oudste 62. Gemiddelde leeftijd: 43,1 jaar. De medicatie groep bestond ook uit 36 mannelijke en 4 vrouwelijke patiënten. De jongste was 21 en de oudste 62 jaar oud. De gemiddelde leeftijd was hier 45 jaar. Er werden geen significante statistische verschillen in geslacht of leeftijd gevonden die de uitkomsten van het onderzoek konden beïnvloeden. Voor de start van de behandelingen werden de patiënten in beide groepen gevraagd om voedsel dat de resultaten kon beïnvloeden te vermijden, zoals proteïnerijk, vet en pittig gekruide voedingsmiddelen. Ze kregen het advies om meer groente en fruit te eten en meer water te drinken.

In de medicatie groep kregen de patiënten 75 mg indomethacin enteric-coated tabletten na elke maaltijd. Ze kregen deze twee maal daags, voor in totaal 10 dagen. Bij hetzelfde onderzoek kreeg de behandelgroep acupunctuur. Alle patiënten werden met de volgende punten behandeld:

SP6 (Sanyinjiao); TB6 (Zhigou); ST36 (Zusanli); ST44 (Neiting); SP9 (Yinlingquan); ST43 (Xiangu); Ashi punten

Op basis van differentiaal diagnostiek werden punten toegevoegd. Voor jicht in de elleboog:

LI4 (Hegu); LI11 (Quchi)

Voor jicht in de knieën:

GB34 (Yanglingquan); SP10 (Xuehai); EX-LE5 (Xiyan)

Voor jicht in de grote teen:

LV3 (Taichong)

Voor jicht in het polsgewricht:

TB5 (Waiguan); TB4 (Yangchi); LI4 (Hegu)

Na desinfectie werden alle naalden (behalve op de Ashi punten) perpendiculair gezet. De Ashi punten werden behandeld via de surround-needling techniek, waarbij de naalden obliek werden gezet in de richting van een centraal punt. Na plaatsing werden de naalden gedraaid, en met de lift-and-thrust techniek snel gemanipuleerd om DeQi te verkrijgen. De naald bleef 30 minuten zitten waarbij om de 10 minuten de naald werd gemanipuleerd. De therapie werd eenmaal daags uitgevoerd gedurende 10 dagen. Na de totale behandeling werden de resultaten in 4 delen gecategoriseerd:

Herstel: Complete afwezigheid van jicht en de daarmee samenhangende symptomen. Patiënten kunnen fysiek werk verrichten zonder bewegingsbeperkingen van gewrichten. Significant effectief: Afwezigheid van de meeste symptomen. Patiënten kunnen fysiek werk verrichten met lichte bewegingsbeperking. Effectief: Afwezigheid van de meeste symptomen. Patiënten kunnen fysiek werk verrichten met enige bewegingsbeperking. Niet effectief: Geen verbetering. De acupunctuur behandelgroep had een totaal behandel efficiëntie score van 92.5%. De medicatie controle groep had een 82.5% totale behandel efficiëntie score. De resultaten tonen dat consistent en regelmatig acupunctuurbehandelingen significant positieve resultaten geven bij acute jicht. Het onderzoek beschouwde jicht vanuit het oogpunt van TCM. Acute jicht wordt gekenmerkt door plotselinge aanvallen van roodheid, gevoeligheid, hitten en gezwollen gewrichten. Patiënten hebben meestal een rood tonglichaam met vettig beslag, bittere smaak in de mond, droge ontlasting en donkere urine. De pols is meestal Hua Xian Shuo (slippery, wiry, en rapid). In Traditional Chinese Medicine valt acute jicht onder de Shi Re Bi soort aandoeningen. Volgens TCM principes is jicht de accumulatie van stase en hitte en slijm-damp in de gewrichten. Het behandelprincipe is de meridianen te bevrijden van overtollige damp en hitte.

Opgemerkt wordt dat de surround-needling techniek een belangrijke rol speelt bij de behandeling. Bij deze techniek worden verschillende naalden inde richting van één bepaald punt geplaatst voor een sterke stimulatie en een uitgesproken DeQi sensatie. Surround-needling activeert lokale bloedcirculatie, verzacht hardheid en knobbels, en verwijdert hitte en damp. Hee onderzoek toont aan dat drie acupunctuur punten belangrijk zijn voor het opschonen van de meridianen en het versterken van de Milt Qi om damp op te lossen: ST36, SP9, ST43. De conclusie van het onderzoek is dat acupunctuur significante verbetering geeft voor de patiënt. Het onderzoek bevat de volgende samenvatting: “The acupuncture treatment protocol outperformed the conventional medication by a significant margin. The results of this investigation indicates that acupuncture is safe and effective for the treatment of acute gout.” (WeiQi: "De acupunctuurbehandeling gaf een veel beter resultaat dan conventionele medicatie. De uitkomst van het onderzoek toont aan dat acupunctuur veilig is en effectief voor de behandeling van acute jicht.")[3]

Maak een afspraak via mail: info@acupunctuurdongen.nl of bel 06 80087124

Referenties

  1. Li GS, Clinical Observation on Treatment of Acute Gout with Acupuncture. China Prescription Drug [J]. 2016(1):106-107.
  2. Chen LX, Schumacher HR (October 2008). "Gout: an evidence-based review". J Clin Rheumatol. 14 (5 Suppl): S55–62.
  3. Li GS, China Prescription Drug. 2016(1):106-107

Origineel gepubliceerd op 31 januari 2017 op http://www.healthcmi.com/Acupuncture-Continuing-Education-News/1713-acupuncture-soothes-gout-attacks