4 Middeltjes tegen Verkoudheid

Eet. Jezelf. Gezond.

Door het wisselen van de seizoenen, vooral van warm naar kouder weer worden we bevattelijker voor verkoudheden en de griep. Het goede nieuws is dat de Chinese Geneeswijze een heel arsenaal heeft aan aanbevelingen om deze te bestrijden. Er zijn veel voedingsmiddelen (en kruiden) die je weerstand opbouwen om de ziekte te bestrijden en die ervoor zorgen dat je gezond blijft in het griepseizoen. Hieronder een aantal van de beste en meest effectieve volgens de Chinese Geneeswijze. 


Congee
Congee is de Chinese variant van onze kippensoep. In China eet men het dagelijks als ontbijt, en als standaard remedie bij ziekte. Congee wordt gemaakt van rijst en water. (1 deel rijst + 10 delen water) Andere ingrediënten worden toegevoegd afhankelijk van het type griep/verkoudheid je hebt. Is het een 'hitte' type met ernstige koorts, rillingen, zere keel, zweten en dorst, of een 'koude' type met symptomen zoals veel rillingen, veel helder snot, lichte koorts, geen transpiratie, hoofdpijn en overal pijn. Witte rijst is erg gemakkelijk te verteren en maakt daarmee je Milt blij en het kost het lichaam weinig energie. Het lichaam kan dan nog beter de ziekte bestrijden. Congee is ook erg smakelijk, voedzaam en je kunt het elk seizoen krijgen, maar het wordt vooral in de koudere maanden klaargemaakt om haar verwarmende en voedende eigenschappen.

Gember
In de Chinese keuken is gember een van de meest gebruikte kruiden. Het heeft zoveel geneeskrachtige eigenschappen dat je er altijd een stuk van in huis moet hebben. Gember is een erg verwarmend kruid en heeft een scherpe smaak. Het werkt op de longen, milt en maag. Gember verwarmt de middelste warmer (waar Milt en Maag zitten), stopt braken en verwarmt de Longen om de hoest te verminderen. Het stuurt de hitte in het lichaam naar de buitenkant, hierdoor vermindert het de koorts door transpiratie te stimuleren. Een paar schijfjes gember in heet water kun je drinken als thee, een goed idee bij een opkomende verkoudheid.

Bouillon
Veel oude culturen kennen bouillon door de vele helende eigenschappen, en in de Chinese Geneeswijze zijn ze bekend als krachtige Qì en Bloed versterkers. Een van de redenen dat het zo goed is voor je gezondheid is dat het getrokken wordt van dierenbotten. Het merg is super belangrijk omdat het Jing bevat, en wordt aangemaakt door de Nier. Jing krijgen we van onze ouders mee, is erg kostbaar en van levensbelang voor een goede gezondheid. Te hard werken, te veel feesten, onvoldoende slaap, langdurige stress en veel zwangerschappen (denk aan IVF etc) kan je Jing aantasten. Vrouwen raken Jing kwijt bij elke zwangerschap zeker wanneer ze onvoldoende hersteltijd neemt, mannen verliezen Jing bij elke zaadlozing. We kunnen onze Jing opnieuw vullen door bouillon te eten. Verminderde Jing is de oorzaak van versneld en voortijdige veroudering. Daarom is een gebalanceerde levensstijl zo belangrijk! Het behouden van je Jing is het doel voor gezondheid en een lang leven. Bouillon is letterlijk gemaakt van Jing, daarom is het drinken van bouillon zo voedend en versterkend. Ook om je weerstand te versterken vooral bij verkoudheid en de griep, maar dat wist zelfs je oma al!

Honing
Honing is zoet van smaak en neutraal in haar energetische waarde. Honing heeft invloed op de Milt, de Maag, Longen en de Dikke Darm. Het tonifieert de Qì van de middelste warmer en van de Longen, verlicht pijn en ontspant kramp. Het is erg bevochtigend voor je innerlijk, ofwel erg goed wanneer je intern heet bent. Honing smeert de ingewanden en helpt bij de ontlasting, ontgift, verlaagt de bloeddruk en vertraagt de acute symptomen van verkoudheid en griep. Vooral bij chronisch hoest en constipatie aan te raden. Daarnaast is honing:

- versterkt de weerstand
- verlicht hoest en een zere keel
- heelt wondjes en brandwonden
- heelt zweren
- verhelpt constipatie
- verbetert de slaap
- verbetert sportprestaties

Knoflook
Knoflook is een van meest gebruikte kruiden ter wereld met veel gezondheidsvoordelen. Het wordt gebruikt in de Ayurvedische geneeswijze (de traditionele geneeswijze in India), Chinese geneeswijze (mijn favoriet :) en de traditionele Europese natuurgeneeskunde. In de Chinese geneeswijze komt knoflook al voor als effectieve behandeling bij vergiftiging in de klassieke teksten van meer dan 2000 jaar geleden. Het behandelt infecties en bevrijdt het lichaam van ziekmakers. Knoflook wordt gezien als een verwarmend kruid, en ondersteunt de Milt en Maag bij de vertering, verdrijft schadelijke micro-organismes, en is een krachtige weerstand versterker. 
Andere eigenschappen:

- Anti-bacterieel
- Anti-schimmel
- Anti-viraal
- Anti-parasieten

Traditioneel gebruikt bij infecties in het bovenste longgebied; Preventief tegen spijsvertering en ademhalingsinfecties
Verlaagt bloeddruk
Verlaagt cholesterol in het bloed
Tegen wormen (ringwormen) 
Verbetert de circulatie
Bevordert het zweten
Verwijdert gist, ook Candida albicansRelated post