Seizoensbalans 1-2-3

Seizoensbalans brengt je terug in het NU.

Cover Image

Het doel van een seizoensbalans behandeling is om de Qì van de patiënt weer in balans te brengen met het seizoen. Of eigenlijk terug te brengen in het NU. Seizoensbalans is een verdere toepassing van dr Tan's Balance Method, met inbegrip van de inzichten van Chao Chen, die de link met de Yi Jing verder uitwerkte. De Yi Jing (Het Boek der Veranderingen) beschrijft de totale veranderingen van YinYang, en wordt gebruikt als orakel, maar ook in de Chinese Geneeswijze.

Mogelijke klachten zijn voorjaarsmoeheid, de winterdip, herfstblues etc. Dit zijn klachten die te herleiden zijn naar de seizoenen. Maar er zijn ook andere cycli die ons parten kunnen spelen zoals het dag-nacht ritme, zwangerschap of de menstruatiecyclus.

Onderstaande uitleg is weliswaarbestemd voor collega acupuncturisten, maar lees rustig verder! Mail me als je meer wilt weten.

Jing

Voeding en je energie

Cover Image

Wat is Jing, en wat heeft dat te maken met mijn gezondheid?

Volgens de theorieën van de Chinese Geneeswijze bewaren de Nieren onze oer-Qi, bestaande uit zowel Nier Yin als Nier Yang. Het favoriete neefje van Nier Qi is Jing.

Jing, wanneer je het letterlijk vertaald, is "essentie". Maar omdat dat je waarschijnlijk nog niet verder helpt, kun je denken aan essentiële olie. Dat is een destillaat van de meest waardevolle delen van een plant. Alles wat overblijft wanneer je de ruwe plant (vezels etc) weghaalt en zuivert. Op dezelfde wijze is Jing ons meest waardevolle levens-essentie. Wanneer je Jing op is, ga je dood. Jing is de erfenis van je ouders. Het is gevat in de eicel en het zaadje, samengesmolten wordt het een nieuw leven met deze levens-essentie. Meestal krijgen ouders met een sterke Jing, (ongeveer maar niet helemaal vergelijkbaar met genen) kinderen met ook een sterke Jing.

Om allerlei redenen komt niet iedereen met een sterke portie Jing op aarde. Dan kun je al vanaf een jonge leeftijd last hebben van je botten, tanden of ontwikkelings-problematiek. Later krijgen we vruchtbaarheidsproblemen, zijn vroeg kaal of een sterk verminderd gehoor. Niet alles ligt echter aan je meegekregen Jing. Wanneer je een zo inspannend, overwerkt en ondervoed leven lijdt dat je voedingsinname het niet meer bij kan benen; dan ga je snoepen van je Jing, met serieuze gezondheidsgevolgen en algemene verlamming. Wanneer je probeert zwanger te worden en het blijft niet lukken, dan kun je ook denken aan een Jing tekort. Er zijn tientallen redenen voor vruchtbaarheidsproblemen, en een Jing tekort is er slechts één van.

Kun je de kwaliteit van je Jing beïnvloeden?

Goed en slecht nieuws, we moeten het doen met de Jing die we hebben gekregen - er is geen manier om je Jing gemakkelijk te laten toenemen. Maar we kunnen er wel voor zorgen dat we zo min mogelijk knabbelen aan de voorraad, door onszelf dagelijks te voeden met Nier versterkende en op peil houdend voedsel. Qigong, taijiquan, vele vormen van meditatie en vooral Chinese kruiden staan erom bekend een sterke en vitale Nier Qi te kunnen bouwen.

Vooral de Winter is een prima tijd om de Nieren te voeden, de winter is het seizoen van de Nieren. Het seizoen bij uitstek om je Nieren te voeden en Jing te sparen. Royal Jelly en Bijenpollen zijn alletwee geweldige tonica, vooral voor je Jing.

Kijk hier voor andere Jing versterkende voedingsmidddelen:

Gierst, brandnetel, artisjok, kruidnagel, jeneverbes, zwarte sojabonen, bessen, moerbeibessen, granaatappel, nier, botten (soep trekken), walnoten, zwart sesamzaad, kaviaar, oester, spirulina, chlorella, en de eerder genoemde Royal Jelly (koninginnegelei) en stuifmeelkorrels (Bijenpollen).

Ook voor iedereen zonder Nier disbalans is het belangrijk om te werken aan sterke en levendige Nieren, want ze zijn de voorraadschuur van onze levenskracht. Daarom wordt er in de praktijk vaak ook gewerkt aan de Nieren, naast het behandelen van de hoofdklacht. Onze Nier energie wordt weggezogen bij een burn-out en wanneer we uitgeput raken. En uitgeputte Nieren willen we niet.

Je krijgt een geweldige Lente door nu voor je Nieren te zorgen!

(Bron o.a. Jutta Koehler, Paul Pitchford)

e-mail | mobiel | site | afspraak

Zo moe... zo zwaar

Echte vermoeidheid kan de kwaliteit van je leven aantasten en kan zich op een aantal manieren uiten. Sommige mensen zijn zo uitgeput dat ze hun dag moeilijk doorkomen.

Cover Image

COVID-19 veroorzaakt een aardverschuiving in ons normale leefpatroon. Ik merk dat ik me moe voel hoewel ik de hele dag (nog) niet veel heb gedaan. Om me heen zie ik hetzelfde gebeuren. Zoals de wet van Newton beschrijft dat een lichaam eenmaal in beweging in beweging blijft en een lichaam in rust in rust blijft, zo lijkt het alsof hoe minder ik doe, hoe meer ik een dutje wil doen. Ik denk dat deze nepvermoeidheid slechts het product is van thuisblijven en thuiswerken en wennen aan het leven in een ander tempo.

Cover Image

FASE VIER: PREMENSTRUEEL OF INNESTELING [Yang] Lutheale fase

Het belangrijkste principe is om Yang te blijven promoten om Qì en Bloed te bewegen. Deze fase van de cyclus begint ongeveer een week na de eisprong. Je Yang-energie heeft zijn hoogtepunt bereikt. Deze fase van de cyclus gaat verder over warmte, de beweging van Qì en de bevordering van Yang. Deze Yang-essentie is de drijvende kracht voor alle transformaties in het lichaam, het is verwarmend en verlevendigend, wanneer je voldoende Yang hebt, heb je veel energie om te werken en te spelen, Yang-essentie is het belangrijkste voor positieve zwangerschapsresultaten. Het is de aanzet die het leven begint, het is de energie die een zwangerschap op zijn plaats houdt.

Als je niet zwanger bent, begint Yang Qì en Bloed te verplaatsen ter voorbereiding op de menstruatie.

Een vruchtbare cyclus 3 -4

Het principe hier is beweging en warmte. In dit stadium van de menstruatiecyclus hebben Yin en vloeistoffen zich tot een climax opgebouwd. Wanneer er een goede vaste basis van Bloed is, verschijnt er kwalitatief goed, rekbaar vruchtbaar slijm, dit is wanneer de Yin-energie zich begint te transformeren in Yang-energie.

Cover Image

FASE DRIE: OVULATIE [Yang]

Het principe hier is beweging en warmte.
In dit stadium van de menstruatiecyclus hebben Yin en vloeistoffen zich tot een climax opgebouwd. Wanneer er een goede vaste basis van Bloed is, verschijnt er kwalitatief goed, rekbaar vruchtbaar slijm, dit is wanneer de Yin-energie zich begint te transformeren in Yang-energie. Yang-energie is het tegendeel van Yin - Yin is koel en vochtig terwijl Yang actief, warm en droog is. Deze warmte bevordert de verwijding en de bloedstroom, zodat het ei uit de follikels kan worden vrijgegeven en soepel door de eileider kan stromen. Tijdens deze fase van de menstruatiecyclus is het belangrijk om de gelijkmatige omschakeling van Yin naar Yang te bevorderen.

Een vruchtbare cyclus 2 -4

FASE TWEE: POST MENSTRUELE FASE [Yin] Folliculaire fase Het belangrijkste principe hier is het voeden en opbouwen van Bloed en Yin. Het nestje wordt gebouwd…

Cover Image

In dit tweede artikel kijken we naar de post-menstruele fase. De opbouw begint.

FASE TWEE: POST MENSTRUELE FASE [Yin] Folliculaire fase

Het belangrijkste principe hier is het voeden en opbouwen van Bloed en Yin. Het nestje wordt gebouwd…

Image description

Een vruchtbare cyclus 1-4

Als moderne, gezonde vrouw heb je veel mogelijkheden om je menstruatiecyclus aangenamer te laten verlopen. Bij twijfel ga je natuurlijk naar je huisarts of gyneacoloog. Dit artikel geeft je handvaten om door anders te gaan eten, je menstruatiecyclus te optimaliseren. De vier fasen van je cyclus hebben elk hun energie-dynamiek en kunnen met voeding ondersteund worden.

Cover Image

Als moderne, gezonde vrouw heb je veel mogelijkheden om je menstruatiecyclus aangenamer te laten verlopen. Bij twijfel ga je natuurlijk naar je huisarts of gyneacoloog.
Dit artikel geeft je handvaten om door anders te gaan eten, je menstruatiecyclus te optimaliseren. De vier fasen van je cyclus hebben elk hun energie-dynamiek en kunnen met voeding ondersteund worden. Dit is het eerste van vier artikelen, elk hiervan geeft sugggesties voor voeding en tips voor je levensstijl.

Algemene introductie

Westers medische informatie

Met name de balans tussen progesteron en oestrogeen (de belangrijkste cyclushormonen die tijdens je maandelijkse cyclus fluctueren) is noodzakelijk voor de gezondheid van hormonen, maar ook voor het algehele fysieke, mentale en emotionele welzijn. Bepaalde voedingsstoffen helpen bij het ondersteunen van de hormoonveranderingen, beïnvloeden de hormoonactiviteit of bevorderen de productie ervan. Voeding kan je helpen.

Een warm nest

Na het stoppen met de anticonceptie pil of het spiraaltje heeft het lichaam tijd nodig om de 'normale' menstruatie cyclus te hervatten. En dat duurt even!

Cover Image

🌸Moxa voor je vruchtbaarheid🌸

Na het stoppen met de anticonceptie pil of het spiraaltje heeft het lichaam tijd nodig om de 'normale' menstruatie cyclus te hervatten. En dat duurt even! Bij het jarenlang gebruik van de orale anticonceptie pil mag je rekenen op gemiddeld een jaar! Herstel na een spiraaltje heeft vaak nog langer nodig.

Dit geldt gelukkig niet voor iedereen, maar houd dit wel in je achterhoofd wanneer je een kinderwens hebt!

Een goedkope en fijne manier om het lichaam voor te bereiden en het nestje te verwarmen is Moxa! Moxa sticks zijn gemaakt van de gedroogde bijvoetskruid (Artemisia Vulgaris - 艾叶 Ai Ye). Het is een soort warmte therapie die de baarmoeder, verwarmt, beweegt en tonifieert.

Moxastick

Wat heb je nodig?

 • Glas water (voor eventuele schroeivlekken)
 • Moxa stick
 • aansteker of kaars
 • glazen of metalen pot met deksel
 • asbak of schaal
 • tijd en ontspanning...
 • goede ventilatie

Hoe dan?

 • Steek het eind aan met een aansteker of kaars. Dit duurt even, vooral met een nieuwe stick. Wanneer de punt gloeit kan je hem gebruiken.
 • Houd de gloeiende put omgeveer 1 tot 2 cm boven de huid.
 • Maak ronddraaiende bewegingen boven de huid en ga door tot de huid licht-rood kleurt.
 • Houd je eigen vinger op de huid zodat je zelf meevoelt wanneer het te heet wordt.
 • Tik geregeld de as van je sigaar in de asbak. [kan brandwonden veroorzaken!!]
 • Neem ongeveer een half uur de tijd. Doe dit dagelijks of een paar keer per week.
 • Klaar? Stop de stick in glazen/metalen pot en draai de deksel dicht. Doop de stick niet in water!

Waar dan?

Image description
(bron: Kanpobliss)

 • rondom de navel (ongeveer handbreedte rondom)
 • onderrug: handbreedte

Elk gebied ongeveer 5 minuten en dan wisselen.

Succes!

e-mail | mobiel | site | afspraak