Angst en onzekerheid

Stap-voor-stap ooracupressuur.

Cover Image

Twee woorden die herkenbaar zijn op dit moment in onze samenleving. Het kan leiden tot slapeloosheid, depressie of paniekaanvallen.

Daarom een stap-voor-stap Doe-Het-Zelf Ooracupressuur post. Veel zekerheden waar we voorheen op konden bouwen zijn nu niet meer zo zeker. Om je wat rust te geven, wat beter te kunnen slapen de volgende tip:

Plak een rijstkorrel in je oor

Ingredienten:

rijstkorrel (ongekookt :)
pleister + schaar + pincet
oor (vrouwen: rechts; mannen: links)

 • Stap 1
  Plak een rijstkorrel op het laatste stukje van de rol pleister.

 • Stap 2
  Knip het stukje van de rol

 • Stap 3
  Plak het in het oor Gebruik de afbeelding om de juiste locatie te gebruiken.

Shenmen

 • Stap 4
  Druk wanneer je je paniekerig voelt even op het rijstkorreltje.

Uitleg: Je hebt nu een korrel geplakt op Shen Men, een oor-acupunctuur punt.
Functie: Aandacht naar de onderbuik. Centreren, ankeren van de geest. Kalmeert het denken.
Bij: Insomnia, hartkloppingen, paniek aanvallen. Geestelijke gezondheid. Pijncontrole. Hyperactiviteit. ADHD. Angst. Hoge bloeddruk.

De praktijk is tijdelijk gesloten

Tijdelijk gesloten tot 28 april...

Cover Image

Net als fysiotherapeuten vallen acupuncturisten onder de contactberoepen. Voor deze beroepsgroep is de maatregel afgekondigd: consulten alleen nog via beeldbellen, gewone behandelingen alleen op indicatie van een arts. Dit geldt voorlopig tot 28 april.

Twee weken lang hoopte ik dat sluiting niet zou hoeven. Met pijn in mijn hart... Nu gaat de acupunctuurpraktijk dicht tot 6 april, maar misschien ook langer. Iedereen met afspraken krijgt persoonlijk bericht. Als het allemaal langer gaat duren zien we wel weer verder. Tot ziens! Ik blijf bereikbaar via de gebruikelijke kanalen: email, site, etc

e-mail | mobiel | site | afspraak

Zelf doen: Corona en voeding

Je weerstand bouw je op door juiste voeding, beweging, en rust. Allemaal dingen die je zelf kunt doen :)

Cover Image

Hieronder een aantal tips uit betrouwbare bron. Het zijn voornamelijk tips om je weerstand op te bouwen. Het coronavirus treft je longen (hoesten, verkoudheid, longontsteking, etc.) en kan toeslaan wanneer je weerstand laag is. Je weerstand bouw je op door juiste voeding, beweging, en rust. Allemaal dingen die je zelf kunt doen :)

Aan de slag:

Tip 1 Ga wandelen in de natuur.

De beweging en het inademen van gezonde buitenlucht versterken je Longen (= je weerstand)! Het is prachtig buiten met de ontluikende natuur.

Tip 2 Oefen je adem

Doe de deur / het raam open en adem! Kijk hier voor een eenvoudige Qigong oefening. Verban alle sprays, luchtverfrissers (rare naam eigenlijk) uit je huis.

Cover Image

In verband met het Coronavirus de volgende mededeling

 1. Om onze patiënten zoveel mogelijk te kunnen blijven helpen is de praktijk gewoon geopend en kunnen alle afspraken doorgaan.

 2. Nieuwe afspraken kunnen gewoon worden ingepland via e-mail, telefoon of website.

 3. Blijf thuis bij klachten neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Ik kan je dan NIET behandelen. Meld uw afspraak bij me af. De afspraak kan kosteloos worden geannuleerd en verplaatst.

 4. Heeft u geen klachten maar wilt u toch liever de afspraak verzetten vanwege het Coronavirus, dan heb ik daar alle begrip voor. U kunt de afspraak kosteloos annuleren en verplaatsen.

 5. Uit voorzorg en ter bescherming van de behandelaar en al onze patiënten worden er geen handen meer gegeven en nemen we de hygiëne en richtlijnen zeer strikt in acht.

 6. Houd Facebook, mijn website, uw email en voicemail in de gaten.

 7. Neem bij twijfel of vragen contact met me op.

“Fear is not real.
It is a product of thoughts you create.
Do not misunderstand me.
Danger is very real.
But fear is a choice.”

Peer Brouwers L.Ac.

e-mail | mobiel | site | afspraak

Allergie en Hooikoorts

Werk zelf aan je weerstand

Cover Image

In de Traditionele Chinese Geneeswijze hebben we niet zo'n alomvattend woord als het Nederlandse 'hooikoorts'. Hooikoorts beschrijft een hele stoet aan symptomen:

 • verstopte neus
 • loopneus met veel snot
 • niesbuien
 • tranende ogen
 • pijnlijke ogen
 • jeukende neus
 • jeukende ogen
 • rode ogen, misschien conjunctivitis
 • ontstoken ogen
 • allergische reactie bij pollen, schimmels, etc
 • verstopte oren
 • hypergevoelig voor licht
Cover Image

Op 25 januari begint het Chinese Nieuw Jaar, ook bekend als het Lente Festival of het Nieuwe Maanjaar. De dag vóór Nieuwjaarsdag veegt men de oude energie van het voorafgaande jaar het huis/gebouw uit. Voor nieuwe energie brandt men wierook en legt men mandarijntjes en verse bloemen in het zicht.

De Rat is het eerste teken uit de Maan kalender, 2020 is niet alleen het begin van een nieuw decennium, maar ook het begin van een nieuwe 12-jaars cyclus. Een nieuwe cyclus met vernieuwd enthousiasme, ruime mogelijkheden en verwachtingen.

Energetisch staat Metaal voor de Long energie en ondersteunt het een goede spijsvertering. Met een zwakke Long energie heb je mogelijk ongemak van je spijsvertering, longen en je huid. De positieve kenmerken van Metaal zijn: moed, puur, vrijgevig en vergevingsgezind. In combinatie met de vitale Yang kwaliteit en de Rat wordt het een sterk en doelgericht jaar.

Cover Image

In de kou gestaan, op de tocht en dreig je verkouden te worden?

In de winter moet je sinaasappelen en mandarijntjes eten voor je weerstand, want daar zit vitamine C in... We hebben het allemaal van huis uit meegekregen. Maar klopt dat wel?

TCM kent aan alle voedsel een thermische eigenschap toe: gember verwarmt, munt verkoelt. Wat doen mandarijntjes? Net als alle citrusvruchten zijn sinaasappel en mandarijn verkoelend. Logisch omdat in het klimaat waarin ze groeien het erg warm is, en men behoefte heeft aan verkoelende voeding.

Vruchtbaarheid in de Chinese Geneeswijze: Tian Gui 天癸

Vruchtbaarheid, het natuurlijk vermogen om nakomelingen op de wereld te zetten wordt in de Chinese Geneeswijze uitgedrukt in het concept van Tian Gui 天癸.

Cover Image

Vruchtbaarheid, het natuurlijk vermogen om nakomelingen op de wereld te zetten wordt in de Chinese Geneeswijze uitgedrukt in het concept van Tian Gui 天癸.