Cover Image

宫寒 gōng hán is de naam die de Chinese Geneeswijze geeft aan een 'koude baarmoeder'. De term, 宫 omvat het gehele vrouwelijke voortplantingsysteem, baarmoeder, eierstokken etc., en 寒 betekent koude.

Het warm houden van de baarmoeder is belangrijk voor de vruchtbaarheid en zwangerschap. Bij een warme baarmoeder maakt het lichaam actief voedingsstoffen aan en geeft deze af aan de baarmoeder(wand) om een sterk voedend en warm nestje voor een baby te maken.

Ook al probeer je (nog) niet zwanger te worden is het belangrijk om een koude baarmoeder te voorkomen. Ook als voorbereiding kun je onderstaande adviezen gebruiken!

Vier redenen om pure chocolade te eten!

Stukje chocolade? Waarom niet...

Cover Image

Voel je je schuldig wanneer je een stukje chocolade eet? Hoeft echt niet! 's-Avonds bij koffie een stukje pure chocolade (meer dan 80% cacao) is juist gezond. Hieronder vier redenen om er extra van te genieten!

Chocolade ...

- laat de Lever weer stromen

Chocolade geeft een snelle boost van fysieke actieve energie (Yang), dat vocht en stagnatie uit de Lever verdrijft. De Lever wordt geassocieerd met woede, dus "boze, gestreste mensen houden van chocolade omdat het de dingen tijdelijk in beweging zet." Dit kan ook verklaren waarom mensen die zich depressief voelen of emotionele problemen ervaren, vaak naar chocolade grijpen.

- voedt het Hart

Volgens de Chinese Geneeswijze is de warmte van chocolade prikkelend voor het hart, en ook de bittere smaak van pure chocolade heeft een sterke verbinding met het hart. Tenslotte is de Lever (Hout) de "moeder" van het Hart en voedt zij het Hart. Omdat chocolade stagnatie uit de Lever opheft, kan de Lever het Hart daardoor beter voeden.

- geeft Energie

Het verwarmende effect van pure chocolade versnelt de bloedcirculatie en brengt in beweging wat de Chinese Geneeswijze het 'MingMen vuur' noemt. Wanneer de bloedcirculatie toeneemt, heeft dit feitelijk het effect dat je een fysieke energieboost krijgt.

- geeft een lekker gevoel

Hoewel cacaobonen bitter zijn, bevatten ze bijna altijd wat suiker. De zoete smaak van chocolade komt de Milt ten goede en helpt een persoon te harmoniseren en te aarden. De zoete smaak geeft ook een gevoel van geluk aan de geest..

e-mail | mobiel | site | afspraak

Cover Image

Seizoensgebonden leven is een oude wijsheid binnen de Chinese geneeskunde. Het is het idee om te leven volgens de patronen van de natuur door haar bewegingen te observeren en te volgen.

Leven in harmonie met de natuur is een van de belangrijkste onderwerpen van de Nei Jing (Boek van de Gele Keizer). De Chinese voorouders ontwikkelden de theorie van de vijf elementen door de bewegingen van de zon en de maan tijdens de seizoenen van het jaar te observeren.

Wat er ook gebeurd is tijdens de Covid-19 pandemie in het afgelopen voorjaar, de seizoenen marcheren verder en sinds mei waren we alweer in de zomer beland.

Afgebrand en opgebrand

Een burn-out is niet niks. Zeker nu in de zomer, na de Covid-19 stress, willen we heel heel erg graag actief worden.

Cover Image

Een burn-out is niet niks. Zeker nu in de zomer, na de Covid-19 stress, willen we heel heel heel erg graag actief worden. Maar wat als dat niet meer lukt? Je bent al moe, moedeloos en je sleept jezelf na een rusteloze nacht aan je haren je bed uit? Een burn-out bouwt zich langzaam op (of af?). Door te vaak over je grens te gaan snoep je de laatste extra reserves weg, tot er niets meer over is. Lange werkuren, spanningen in het gezin met kinderen die niet buiten kunnen spelen en online onderwijs krijgen. Te dicht op elkaars lip, etc. En dan moeten we ook nog op vakantie!!

Drukke dromen

Zoals alles in de Chinese geneeswijze is overmatig dromen een verstoring van het evenwicht, het evenwicht van YinYang. Meestal is er dan te veel Yang. Maar ja wat nu?

Cover Image

Wanneer je erg veel droomt word je ’s-morgens uitgeput en soms verward wakker. Herken je dat? De Chinese geneeswijze neemt dromen erg serieus. ’s-Nachts hoort je Shen te rusten in je Bloed. (Shen = Geest, maar dan anders). Je Shén kan zich niet ankeren in het Yin (Bloed) en stijgt met het Yang mee omhoog.

Yin zijn dingen als rust, gronding, vastigheid, het tastbare, de nacht. Wanneer het Bloed geen rustige plaats is, of de Geest is verward of onrustig dan kan het geen rust vinden en borrelt het omhoog in je dromen en verstoort het een goede nachtrust.

Zoals alles in de Chinese geneeswijze is overmatig dromen een verstoring van het evenwicht, het evenwicht van YinYang. Meestal is er dan te veel Yang. Maar ja wat nu?
Welke oorzaken kennen we voor drukke dromen? Hieronder een benadering vanuit de ZangFu, de orgaansystemen. Dit is de Chinese manier van kijken naar dromen. Maak een afspraak bij je huisarts bij (langdurig) slecht slapen.

Ongemak

Ziek worden gebeurt in bepaalde volgorde. Van ongemerkt naar echte fysieke klachten.

Cover Image

Je wordt op een ochtend wakker en je beseft dat je niet lekker in je vel zit. Misschien een ongemakkelijk vol gevoel met een felle maagpijn. Maar je hebt nog niet ontbeten dus daar kan het niet aan liggen. Je slaat je ontbijt maar over en gaat aan het werk.

Wat is er werkelijk aan de hand?

Je lichaam toont symptomen, ofwel signalen dat er iets niet in balans is. Maar het eigenlijke uit balans raken gebeurde niet deze ochtend. Het is iets wat zich in de loop van de tijd heeft ontwikkeld. Er zijn vast wel signalen geweest, signalen waarvan je niet wist hoe ze te interpreteren of die je gewoon hebt genegeerd. Het kunnen lezen van en handelen naar aanleiding van deze signalen is waar het binnen de Klassieke Chinese Geneeswijze (CCM) om draait.

Seizoensbalans 1-2-3

Seizoensbalans brengt je terug in het NU.

Cover Image

Het doel van een seizoensbalans behandeling is om de Qì van de patiënt weer in balans te brengen met het seizoen. Of eigenlijk terug te brengen in het NU. Seizoensbalans is een verdere toepassing van dr Tan's Balance Method, met inbegrip van de inzichten van Chao Chen, die de link met de Yi Jing verder uitwerkte. De Yi Jing (Het Boek der Veranderingen) beschrijft de totale veranderingen van YinYang, en wordt gebruikt als orakel, maar ook in de Chinese Geneeswijze.

Mogelijke klachten zijn voorjaarsmoeheid, de winterdip, herfstblues etc. Dit zijn klachten die te herleiden zijn naar de seizoenen. Maar er zijn ook andere cycli die ons parten kunnen spelen zoals het dag-nacht ritme, zwangerschap of de menstruatiecyclus.

Onderstaande uitleg is weliswaarbestemd voor collega acupuncturisten, maar lees rustig verder! Mail me als je meer wilt weten.

Jing

Voeding en je energie

Cover Image

Wat is Jing, en wat heeft dat te maken met mijn gezondheid?

Volgens de theorieën van de Chinese Geneeswijze bewaren de Nieren onze oer-Qi, bestaande uit zowel Nier Yin als Nier Yang. Het favoriete neefje van Nier Qi is Jing.